Której z nas słodko-kwaskowaty smak lemoniady nie przywodzi na myśl beztroskich czasów dzieciństwa… Ale to nie jedyny z jej atutów. Mało kto wie, że w XIX wieku ze względu na bogatą zawartość witamin oraz właściwości orzeźwiających napój na bazie cytrusów stosowany był jako lekarstwo dla osób o niskiej tolerancji upałów. Obecnie domowa lemoniada znana jest w wielu wariantach  – można spotkać taką o smaku arbuzowym, ogórkowym, a nawet bazyliową z dodatkiem rozmarynu.  

Oto 4 pyszne przepisy na domowa lemoniadę

Domowa lemoniada z dodatkiem bazylii i rozmarynu

Ostatnimi czasy Internet podbija pomysł na domową lemoniadę bazyliową. Sprawdź nasz przepis, aby wiedzieć czy Tobie także przypadnie do gustu.

Składniki na 1 karafkę domowej lemoniady bazyliowej:

  •     1 litr wody mineralnej
  •     1 pęczek bazylii
  •     3 łyżki cukru
  •     2 cytryny
  •     opcjonalnie 2 lub 3 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

Na początek dokładnie umyj cytryny i przygotowane listki bazylii. Następnie obierz cytrusy ze skórki, pokrój w mniejsze części i wrzuć do blendera. Dodaj bazylię, cukier oraz łyżkę wody. Tak przygotowane składniki miksuj do uzyskania gładkiego płynu. Całość przelej do karafki i dopełnij wodą. Na koniec udekoruj gałązkami rozmarynu, co nie tylko poprawi wygląd Twojej domowej lemoniady, ale przede wszystkim doda niebanalnego aromatu. Karafkę wstaw do lodówki do momentu schłodzenia.

Zobacz również:

Domowa lemoniada arbuzowa

Mało co kojarzy się z upalnymi dniami wakacji tak bardzo, jak soczysta czerwień arbuza. Arbuzowa lemoniada przygotowana w domowych warunkach to doskonała alternatywna dla cytrusowej klasyki. Jak ją przyrządzić? Przeczytajcie poniżej!

Składniki na 1 karafkę/dzbanek domowej lemoniady z arbuzów:

  •     1,5 litra wody mineralnej (lekko gazowanej lub niegazowanej)
  •     1 kg / połówka średniej wielkości arbuza
  •     1 duża cytryna
  •     1 limonka
  •     3 łyżki cukru pudru (jeśli wolisz, dodaj mniej lub więcej do smaku)
  •     kostki lodu
  •     opcjonalnie liście mięty i melisy

Przygotowanie:

Na początku usuń z arbuza pestki oraz skórkę  i pokrój go w kostki. Dla lepszego efektu orzeźwienia, wstaw je do zamrażarki na maksymalnie 0,5 h. Gdy upłynie wymagany do schłodzenia czas, wrzuć pokrojone części arbuza do blendera. Następnie wyciśnij sok z cytryny oraz pokrój limonkę na średniej grubości plasterki i odłóż na bok. Wyciśnięty sok wraz z cukrem pudrem dodaj do arbuza i blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Przelej całość do dzbanka, dorzuć pokrojoną limonkę, przygotowane zioła i kostki lodu. Dzbanek lub karafkę dopełnij wodą, wymieszaj i... gotowe!

Lemoniada domowa z ogórka

Mamy też coś dla amatorów bardziej wytrawnych smaków. Jeśli najbardziej przekonuje Cię aromat i orzeźwienie płynące z warzyw, zainspiruj się przepisem na domową lemoniadę ogórkową!

Składniki na jedną porcję domowej lemoniady ogórkowej (dla 3 - 4 osób):

  •     1,5 litra wody mineralnej
  •     1 duży ogórek
  •     1 cytryna
  •     2 łyżki cukru trzcinowego/miodu
  •     kostki lodu
  •     opcjonalnie liście mięty lub imbir

Przygotowanie:

Tutaj schemat jest bardzo podobny. Możesz zdecydować się na wersję z pokrojonym lub zblendowanym ogórkiem. Ze względu na bardziej wyrazisty smak, my rekomendujemy wersję drugą.

Wyciśnij sok z przygotowanej cytryny, zostawiając kilka plasterków do dekoracji , po czym przelej uzyskany płyn do blendera. Dodaj pokrojony na mniejsze części ogórek oraz cukier (ew. miód). Całość utrzyj na jednolitą masę i wlej do dzbanka wypełnionego wcześniej kostkami lodu. Na koniec wymieszaj i dodaj do smaku pokrojone plasterki cytryny, liście mięty lub starty imbir. Teraz wystarczy już tylko wypić lemoniadę ogórkową ze smakiem!

Domowa lemoniada klasyczna

Składniki na 1 dzbanek klasycznej lemoniady domowej:

  •     1,5 litra wody mineralnej
  •     3 duże cytryny
  •     2 limonki
  •     4 łyżki cukru/miodu (w zależności od smaku dodaj więcej lub mniej)
  •     kilka listków mięty
  •     kostki lodu

Przygotowanie:

Na początku przygotuj dzbanek wypełniony 1,5 litra wody mineralnej. Następnie wyciśnij sok z 2 cytryn oraz limonek. Do tego celu idealnie nada się elektryczna lub mechaniczna wyciskarka do owoców, albo... Twoje ręce i odrobina siły. Pozostałą cytrynę dokładnie umyj, najlepiej w gorącej wodzie, pokrój na plasterki, po czym wraz z wyciśniętym sokiem z cytrusów, dodaj do dzbanka. Wrzuć cukier oraz (opcjonalnie) liście mięty. Całość wymieszaj i dopełnij kostkami lodu.