Której z nas słodko-kwaskowaty smak lemoniady nie przywodzi na myśl beztroskich czasów dzieciństwa… Ale to nie jedyny z jej atutów. Mało kto wie, że w XIX wieku ze względu na bogatą zawartość witamin oraz właściwości orzeźwiających napój na bazie cytrusów stosowany był jako lekarstwo dla osób o niskiej tolerancji upałów. Obecnie domowa lemoniada znana jest w wielu wariantach  – można spotkać taką o smaku arbuzowym, ogórkowym, a nawet bazyliową z dodatkiem rozmarynu.  

Oto 4 pyszne przepisy na domowa lemoniadę

Domowa lemoniada z dodatkiem bazylii i rozmarynu

Ostatnimi czasy Internet podbija pomysł na domową lemoniadę bazyliową. Sprawdź nasz przepis, aby wiedzieć czy Tobie także przypadnie do gustu.

Składniki na 1 karafkę domowej lemoniady bazyliowej:

  •     1 litr wody mineralnej
  •     1 pęczek bazylii
  •     3 łyżki cukru
  •     2 cytryny
  •     opcjonalnie 2 lub 3 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

Na początek dokładnie umyj cytryny i przygotowane listki bazylii. Następnie obierz cytrusy ze skórki, pokrój w mniejsze części i wrzuć do blendera. Dodaj bazylię, cukier oraz łyżkę wody. Tak przygotowane składniki miksuj do uzyskania gładkiego płynu. Całość przelej do karafki i dopełnij wodą. Na koniec udekoruj gałązkami rozmarynu, co nie tylko poprawi wygląd Twojej domowej lemoniady, ale przede wszystkim doda niebanalnego aromatu. Karafkę wstaw do lodówki do momentu schłodzenia.

Domowa lemoniada arbuzowa

Mało co kojarzy się z upalnymi dniami wakacji tak bardzo, jak soczysta czerwień arbuza. Arbuzowa lemoniada przygotowana w domowych warunkach to doskonała alternatywna dla cytrusowej klasyki. Jak ją przyrządzić? Przeczytajcie poniżej!

Składniki na 1 karafkę/dzbanek domowej lemoniady z arbuzów:

  •     1,5 litra wody mineralnej (lekko gazowanej lub niegazowanej)
  •     1 kg / połówka średniej wielkości arbuza
  •     1 duża cytryna
  •     1 limonka
  •     3 łyżki cukru pudru (jeśli wolisz, dodaj mniej lub więcej do smaku)
  •     kostki lodu
  •     opcjonalnie liście mięty i melisy

Przygotowanie:

Na początku usuń z arbuza pestki oraz skórkę  i pokrój go w kostki. Dla lepszego efektu orzeźwienia, wstaw je do zamrażarki na maksymalnie 0,5 h. Gdy upłynie wymagany do schłodzenia czas, wrzuć pokrojone części arbuza do blendera. Następnie wyciśnij sok z cytryny oraz pokrój limonkę na średniej grubości plasterki i odłóż na bok. Wyciśnięty sok wraz z cukrem pudrem dodaj do arbuza i blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Przelej całość do dzbanka, dorzuć pokrojoną limonkę, przygotowane zioła i kostki lodu. Dzbanek lub karafkę dopełnij wodą, wymieszaj i... gotowe!

Lemoniada domowa z ogórka

Mamy też coś dla amatorów bardziej wytrawnych smaków. Jeśli najbardziej przekonuje Cię aromat i orzeźwienie płynące z warzyw, zainspiruj się przepisem na domową lemoniadę ogórkową!

Składniki na jedną porcję domowej lemoniady ogórkowej (dla 3 - 4 osób):

  •     1,5 litra wody mineralnej
  •     1 duży ogórek
  •     1 cytryna
  •     2 łyżki cukru trzcinowego/miodu
  •     kostki lodu
  •     opcjonalnie liście mięty lub imbir

Przygotowanie:

Tutaj schemat jest bardzo podobny. Możesz zdecydować się na wersję z pokrojonym lub zblendowanym ogórkiem. Ze względu na bardziej wyrazisty smak, my rekomendujemy wersję drugą.

Wyciśnij sok z przygotowanej cytryny, zostawiając kilka plasterków do dekoracji , po czym przelej uzyskany płyn do blendera. Dodaj pokrojony na mniejsze części ogórek oraz cukier (ew. miód). Całość utrzyj na jednolitą masę i wlej do dzbanka wypełnionego wcześniej kostkami lodu. Na koniec wymieszaj i dodaj do smaku pokrojone plasterki cytryny, liście mięty lub starty imbir. Teraz wystarczy już tylko wypić lemoniadę ogórkową ze smakiem!

Domowa lemoniada klasyczna

Składniki na 1 dzbanek klasycznej lemoniady domowej:

  •     1,5 litra wody mineralnej
  •     3 duże cytryny
  •     2 limonki
  •     4 łyżki cukru/miodu (w zależności od smaku dodaj więcej lub mniej)
  •     kilka listków mięty
  •     kostki lodu

Przygotowanie:

Na początku przygotuj dzbanek wypełniony 1,5 litra wody mineralnej. Następnie wyciśnij sok z 2 cytryn oraz limonek. Do tego celu idealnie nada się elektryczna lub mechaniczna wyciskarka do owoców, albo... Twoje ręce i odrobina siły. Pozostałą cytrynę dokładnie umyj, najlepiej w gorącej wodzie, pokrój na plasterki, po czym wraz z wyciśniętym sokiem z cytrusów, dodaj do dzbanka. Wrzuć cukier oraz (opcjonalnie) liście mięty. Całość wymieszaj i dopełnij kostkami lodu.