Leśna tarta bez pieczenia - przepis

12 porcji (1 porcja – ok. 220 kcal)

Składniki :

spód
•     200 g wiórków kokosowych
•     80 g pestek dyni
•     5 daktyli bez pestek
•     5 śliwek suszonych
•     2 łyżki oleju kokosowego

„leśna” galaretka
•     250 g owoców leśnych (mogą być mrożone)
•     200 ml wody
•     1 łyżka żelatyny lub agar-agar
•     3 łyżki syropu klonowego
•     lawenda do posypania
•     borówki do dekoracji

W blenderze zmiksuj wiórki kokosowe, daktyle, pestki dyni i olej kokosowy. Z przygotowanej masy uformuj spód w formie do tarty lub w tortownicy (śr. 22–24 cm) i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. W tym czasie w ciepłej wodzie rozpuść żelatynę, dodaj owoce leśne, zblenduj, dodaj syrop klonowy, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Przelej chłodną galaretkę na przygotowany wcześniej spód tarty, udekoruj borówkami i posyp lawendą. Wstaw do lodówki na 1–2 godziny.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Anny Lewandowskiej „Healthy Sweets by Ann”

Słodko, zdrowo i bez wyrzutów sumienia!
Czy naprawdę trzeba rezygnować z pysznych słodkich śniadań i deserów, by cieszyć się zdrowiem i dobrą formą? Oczywiście, że nie! Z autorskimi przysmakami Anny Lewandowskiej życie może być słodkie i jednocześnie zdrowe. Premiera książki z przepisami „Healthy Sweets by Ann” już 17 czerwca.
Wiele osób, sięgając po słodycze, ma wyrzuty sumienia. Wie, że nadmiar cukru nie jest zdrowy, a oczami wyobraźni widzi dodatkowe niechciane kilogramy. A gdyby tak słodkości stały się wartościową częścią diety? Czy świat od razu nie stałby się lepszy? Teraz, dzięki autorskim przepisom Anny Lewandowskiej wszyscy mogą cieszyć się pysznymi i zdrowymi słodyczami.
Słodkości z „Healthy Sweets by Ann” to zaskakujące połączenia smaków, desery w nowej, zdrowej odsłonie i sposoby na wykorzystanie owoców i warzyw sezonowych. I co najważniejsze, znajdziemy w niej inspiracje na mniej słodkie i zdrowsze zamienniki zwykłego cukru. W książce m. in. przepisy na ciasta, ciasteczka, torty, tarty, koktajle, lody, słodkie śniadania i pełne wartości odżywczych wersje tradycyjnych świątecznych wypieków. Autorka pokazuje jak przygotować m. in. owsiankę waniliową z marchewką, placuszki z banana i awokado, brownie z batatów, domową „nutellę” z chilli czy orzeźwiające lody w różnych smakach.
Nic, tylko korzystać z przepisów, cieszyć się słodkimi smakami, zdrowiem i dobrą formą!