Likier pomarańczowy – składniki 

Likier pomarańczowy jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga szczególnych umiejętności. Z przepisem poradzi sobie nawet osoba, dla której nalewki domowe to nowość. Co będzie potrzebne? Niezbędne składniki to:

  • pomarańcze - 2 sztuki,
  • spirytus - 0,25 litra,
  • cukier - 0,3 kg,
  • woda (przegotowana i przestudzona) - 0,3 litra. 

Likier pomarańczowy – przepis

Likier pomarańczowy wymaga odpowiedniego przygotowania owoców. Pomarańcze szorujemy, wyparzamy i suszymy. Następnie, skrajamy wierzchnią skórkę, pomijając albedo (białą warstwę). Skórkę kroimy w paski, następnie wkładamy do słoja.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie syropu cukrowego - cukier mieszany z wodą i podgrzewamy w rondelku, aż do momentu rozpuszczenia. Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy do syropu cukrowego, przecedzamy (przez sitko o drobnych oczkach) i odstawiamy do przestudzenia. Gdy syrop wystudzi się do temperatury pokojowej, dodajemy spirytus.

Powstałą mieszankę wlewamy do słoja, w którym znajdują się skórki pomarańczy. Po wymieszaniu wszystkich składników, naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce, na 5-6 dni. Należy pamiętać o codziennym potrząsaniu słojem. Po upływie wyznaczonego czasu, przecedzony płyn rozlewamy do butelek i odstawiamy na 3-4 miesiące. Gotowe. Oto niezawodny przepis na likier pomarańczowy.

Likier pomarańczowy – co można dodać?

Likier pomarańczowy lubi różne wariacje smakowe. Cytrusy doskonale sprawdzają się z przyprawami korzennymi, nie ma więc żadnych przeciwwskazań przed dodaniem ich do trunku. Przed wlaniem mieszanki spirytusu i syropu cukrowego, do skórek można dodać kardamon, cynamon i goździki.

Likier pomarańczowy – jak podawać?

Wiemy już jak zrobić likier pomarańczowy, zastanówmy się zatem jak go podać. Ten domowy trunek doskonale smakuje z lodem lub bez. Likier można dodać do herbaty lub użyć w drinkach, takich jak Mai Tai, Flirtini lub Margarita.