Rumianek – właściwości

Rumianek to zioło o bardzo wielu właściwościach prozdrowotnych, które możemy podzielić na kilka grup. Najbardziej znany jest z działania uspokajającego. Spożyty przed snem ułatwia zasypianie. Pomaga też łagodzić stany lękowe i depresyjne. Druga jego ważną właściwością jest działanie przeciwzapalne. Badania naukowe potwierdziły, że rumianek wspomaga wyciszanie stanów zapalnych, dlatego poleca się spożywanie go podczas przeziębienia. Sprawdzi się również jako okład na oczy w przypadku jęczmienia czy zapalenia spojówek. 

Dzięki właściwościom rozkurczającym mięśnie gładkie rumianek przynosi ulgę w bólach brzucha, kolkach jelitowych i biegunkach. Zioło to wykazuje również działanie regenerujące skórę. Warto stosować go w formie okładów na miejsca z obrzękami, ranami, a nawet poparzeniami. Jako ostatnie należy wymienić jego działanie na drogi oddechowe. Napary z rumianku rozrzedzają wydzielinę, co ułatwia jej usuwanie, a tym samym oddychanie. 

Likier rumiankowy – przepis 

Składniki:

  • 30 g rumianu rzymskiego
  • 2 ½ g  dzięgielu
  • 2 ½ g mięty pieprzowej 
  • 1 g gałki muszkatołowej
  • 1 g kory chinowca 
  • 300 g cukru 
  • woda
  • 300 ml alkoholu 95% 

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawy korzenne rozdrobnij w moździerzu, wsyp do słoja, a następnie zalej alkoholem i 100 ml wody.
  2. Dokładnie wszystko wymieszaj, zakręć słój i odstaw na tydzień
  3. 500 ml wody podgrzej na wolnym ogniu. Gdy będzie ciepła wsyp cukier i wymieszaj aż się rozpuści. Wlej powstały syrop do przygotowanego wcześniej roztworu i poczekaj aż mieszanka ostygnie. 
  4. Dokładnie wymieszaj i przecedź roztwór. Powinien mieć bursztynowy kolor. 
  5. Przelej likier do butelek i odstaw na 2 miesiące do zaciemnionego miejsca.