Likier przypominający słony karmel, karmelówka, likier kajmakowy - nazw na tę znaną nalewkę jest naprawdę wiele. Jej najważniejszymi cechami są: krótka lista składników, słodki rozpływający się w ustach smak i bardzo szybkie wykonanie. Gwarantujemy, że każdy zdąży zrobić likier w przerwie między pieczeniem sernika i makowca! 

Likier słony karmel w porównaniu z innymi ma ogromną zaletę - można go spożywać od razu po wymieszaniu składników! Jeżeli więc nie masz w zanadrzu niczego, czym można zaskoczyć gości - polecamy ten ekspresowy likier.

Karmelówka - przepis na likier o smaku słonego karmelu 

Do wykonania tego zaskakującego trunku potrzeba jedynie 4 składników, które w po połączeniu totalnie zaskoczą nas swoim smakiem. 
Przygotuj: 

  • 0,5 litra śmietany 30% tłuszczu (tzw. kremówki),
  • 0,5 litra wódki (40%), 
  • puszkę ugotowanego mleka skondensowanego (kajmaku), 
  • łyżeczkę soli.

Przygotowanie karmelówki zajmie Ci kilka minut. Oto kilka kroków, by wykonać likier słony karmel:

  1. Do większej miski przełóż kajmak. Możesz kupić wersję gotową lub zrobić go samej, gotując puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez około 2,5 godziny. Uzyskamy ten sam efekt. 
  2. Do kajmaku dolewaj powoli kremówkę. Możesz łączyć składniki trzepaczką lub mikserem/ blenderem na bardzo wolnych obrotach. 
  3. Tak samo wolno dolewaj do miski alkohol, cały czas delikatnie mieszając. 
  4. Na koniec wsyp soli. Wszystkie składniki dokładnie połącz.
  5. Likier słony karmel możesz dopasowywać do swoich kubków smakowych, dolewając więcej alkoholu lub łagodząc smak kremówką. 

Wskazówka! Karmelówkę zawsze podawaj dobrze schłodzoną. Jeżeli chcemy osiągnąć najlepszy efekt, pozwólmy jej odczekać noc w lodówce. 

Karmelówka z racji dużej ilości nabiału nie ma długiego terminu ważności. Możemy ją przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 tygodni. 

Sprawdź też przepisy na:

Zobacz również:

Jak podawać likier słony karmel?

Karmelówka doskonale sprawdzi się w towarzystwie deserów lub jako przedsmak czekającej nas uczty. Zaskoczy każdego swoim słodko-słonym posmakiem. Dzięki użyciu 40-procentowego alkoholu nie zrazi nikogo ostrością. Likier o smaku słonego karmelu wywołuje najlepszy efekt, gdy jest podawany w ozdobnej karafce lub pięknie rzeźbionej butelce. Delikatny kolor i słodki zapach nadają karmelówce dużej dozy elegancji. 

Likier ten to także doskonały alkohol w ramach małych prezentów dla naszych gości, nie tylko od święta. Jeżeli szukamy pomysłu na upominek dla dawno niewidzianej rodziny lub przyjaciół - mała buteleczka karmelówki, by móc degustować likier, to świetny pomysł!