Lody wegańskie coraz częściej pojawiają się w cukierniach oraz ofertach firm produkujących te mrożone desery. Ich wyróżnikiem jest brak składników pochodzenia zwierzęcego, które zastępuje się roślinnymi odpowiednikami. Chętnie sięgają po nie osoby na diecie bezlaktozowej, eliminującej produkty odzwierzęce lub po prostu zainteresowane zdrowym żywieniem.

Lody wegańskie czekoladowe – przepis

Domowe lody wegańskie o smaku czekolady to ponadczasowa klasyka. Jak je wykonać? Potrzebne będą:

  • 3 tabliczki wegańskiej czekolady gorzkiej
  • 2 puszki (każda po 400 ml) mleka kokosowego o minimum 80% zawartości kokosa
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1/2 - 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie także 1 laska wanilii

Przed rozpoczęciem produkcji domowych lodów, mleko kokosowe powinno spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce. W sytuacjach awaryjnych można ten czas zastąpić 4 godzinami w zamrażarce. Schłodzić trzeba również pojemnik, w którym lody będą zamrażane.

W pierwszej kolejności należy ubić na piankę gęstą część mleka kokosowego. Następnie rozpuszczamy czekoladę i cukier w kąpieli wodnej. Płynną masę dolewamy do ubitej śmietanki i miksujemy. Mleko sojowe ubijamy w blenderze kielichowym z nakładką lub za pomocą miksera, a później dodajemy do niego przygotowaną masę czekoladową. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz ewentualnie ziarenka wyskrobane z laski waniliowej.

Taką masę można przełożyć do schłodzonego pojemnika i umieścić w zamrażalniku. Co pół godziny warto ją przemieszać mikserem lub łyżką, aby pozbyć się kryształków lodu. Lody są gotowe do spożycia już po 2 godzinach. Jeśli mrozimy je dłużej, wyjmijmy do temperatury pokojowej na 10 minut przed podaniem. Będą się znacznie łatwiej nakładać.

Lody wegańskie waniliowe – przepis

Lody dla wegan o smaku waniliowym są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Stanowią także punkt wyjścia do tworzenia innych smaków, na przykład poprzez dodanie do nich owoców.

  • 2 puszki (każda po 400 ml) mleka kokosowego o zawartości kokosa minimum 80%
  • 2 laski wanilii
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wódki

Mleko kokosowe oraz pojemnik do mrożenia lodów porządnie schładzamy jak w przepisie wyżej. Następnie jego stałą część ubijamy z cukrem, ekstraktem i ziarenkami wyskrobanymi z wanilii na sztywną pianę. Masę lodową wkładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku. Podobnie jak w przypadku lodów czekoladowych co pół godziny mieszamy. Takie lody gotowe są po kilku godzinach.

Lody wegańskie kokosowe – przepis

Wegańskie lody kokosowe można przygotować na wiele sposobów. Do przepisu podstawowego potrzebne są:

  • 2 puszki (każda po 400 ml) mleka kokosowego o zawartości kokosa minimum 80%
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki miodu lub wegańskiego słodzika
  • 1 laska wanilii

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni na złoto. Schłodzone jak w powyższych przepisach mleko kokosowe ubijamy z wiórkami, miodem i ziarnami wanilii na puszystą masę. Przelewamy ją do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 3-4 godziny. Co pół godziny masę trzeba przemieszać.

Lody z mleka kokosowego i banana nie wymagają dodawania cukru. Wystarczy zmiksować:

  • 1 szklankę mleka kokosowego
  • 1 banana
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • ekstrakt waniliowy

Tak powstałą masę wkłada się do zamrażalnika na minimum godzinę.

Lody wegańskie – z czym podawać i jak przechowywać?

Domowe lody wegańskie podawać można z owocami, bakaliami, polewą czekoladową lub ubitą śmietanką kokosową. Doskonale smakują z frużelinami i owocowymi polewami.

Ich przechowywanie także nie wymaga wyjątkowych zabiegów: wystarczy, podobnie jak w przypadku lodów tradycyjnych, trzymać je w zamrażalniku w temperaturze poniżej 18 stopni Celsjusza. Można mrozić je z dodatkami. Owoce wcale nie tracą wielu składników odżywczych poddane niskiej temperaturze.