Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Przygotowanie:

1. Odetnij końcówki szparagów. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć, włóż szparagi główkami i do góry i gotuj około 3 minuty. Wyjmij szparagi i zalej je na chwilę lodowatą wodą, następnie odcedź. 

2. Ubij żółtka z cukrem. Mleko ze śmietaną przełóż do garnka i zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Dodawaj powoli ubite żółtka z cukrem i mieszaj. Masę gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje (cały czas mieszaj ją i uważaj, żeby jej nie zagotować). 

3. Gdy ostygnie przełóż ją do blendera razem z ugotowanymi szparagami. Zmiksuj na gładką masę. Przecedź ją przez sitko, dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj łyżką. Przełóż do zamykanego plastikowego pojemnika i zamrażaj około 8 godzin. Przez pierwsze 3-4 godziny co pół godziny zamieszaj lody. Przed podaniem wyjmij je na 2 minuty wcześniej, żeby trochę odtajały. Smacznego!

--

Źródło: Przyślij Przepis