Składniki:

  • filet z łososia bez skóry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 torebka ryżu 4 kolory (np. marki Britta)
  • 1/2 awokado
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 10 sztuka różnokolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • kiełki słonecznika
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Łososia równomiernie oprószyć z każdej strony cukrem i solą i odłożyć na talerzyk na 15 minut. Po tym czasie opłukać pod wodą i osuszyć na ręczniki kuchennym.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć łososia na średnim ogniu przez około 2-4 minut z każdej strony (w zależności od grubości).
  3. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, pomidorki pokroić na mniejsze części, awokado pokroić w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć szybko cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać pomidorki, awokado i ryż. Całość smażyć 2 minuty i ściągnąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i podawać z łososiem oraz świeżymi kiełkami słonecznika.

 

Smacznego!