Lubczyk: charakterystyka

Pierwsze wzmianki o hodowli lubczyku odnajdziemy w historii dwóch krajów azjatyckich - Afganistanu i Iranu. Do Europy i na polskie tereny przywędrował w czasach średniowiecznych. Za dystrybucję lubczyku byli odpowiedzialni bracia benedyktyni, którzy już wiele lat temu cenili prozdrowotne właściwości zioła. Roślina czasami mylnie nazywana jest maggi, niektórzy mówią na nie także lubiśnik. Najszerzej znana jednak jako lubczyk.

Lubczyk: lecznicze cechy

Od dawna cenimy lubczyk za jego walory smakowe, to doskonała przyprawa do zup. Ma on jednak szereg leczniczych zastosowań. Doskonale uśmierza bóle brzucha wywołane niestrawnościami - dobrze zaopatrzyć się w niego przed ważnymi uroczystościami, na których planujemy zjeść bardzo dużo. Lubczyk nazywany jest także ziołem miłości - jest on jednym z naturalnych afrodyzjaków poprawiających libido. Mówi się także, że przywraca on witalność. Najzdrowszą częścią lubczyku jest jego korzeń, który jest bogaty w fitosterole i kwasy polifenolowe dobre dla naszego zdrowia. Jednak to liście są przez nas używane w kuchni.

Lubczyk: prozdrowotny wpływ

Regularne spożywanie lubczyku na pewno wspomoże nasz układ pokarmowy i uchroni nas przed problemami, takimi jak wzdęcia. Rozluźni nasze mięśnie brzucha. Ponadto zioło jest także pomocne przy pracy jelit - mikroelementy zawarte w roślinie wspomagają transport żółci w naszym układzie pokarmowym. Zioło będzie też dobre dla alergików. Za jedzenie lubczyku podziękuje nam także nasz układ moczowy, który działa moczopędnie. Dzięki temu szybciej oczyścimy się z niechcianych toksyn, które nie powinny zalegać w organizmie. Lubczyk jest także dobrym lekarstwem działającym wykrztuśnie, zawiera też witaminę C - warto stosować go w czasie przeziębień. Lubczyk nie jest natomiast zalecany kobietom spodziewającym się dziecka. 

Lubczyk: doceniany w kosmetyce

Lubczyk jest także cennym źródłem witaminy B i C, które stanowią naturalne antyoksydanty. Dzięki temu wpływa na zahamowanie procesu starzenia się skóry oraz utrudnia powstawanie zmarszczek. Dzięki tym witaminom polecany jest także dla osób, które cierpią na mocny trądzik lub zmagają się z łuszczycą. 

Lubczyk: jego miejsce w kuchni

Lubczyk z powodzeniem jest naturalnym zamiennikiem kostki rosołowej. To właśnie w tradycyjnym rosole odnajdzie się najlepiej. Z powodzeniem liście lubczyku możemy także stosować na surowo, posiekane jak nać pietruszki. Doskonale pasuje także do ryb i mięsa, oraz jako dodatek do makaronów. Z powodzeniem możesz go zamrozić, lub ususzyć.