Żeby majówka była udana potrzebujemy przede wszytkim dobrego nastroju, dobrego towarzystwa i szybkich i pysznych przekąsek. Takich, które posmakuja każdemu, ale ich zrobienie nie zajmie nam pół dnia:)
Oto 3 pomysły na pyszne, majówkowe przekąski.
Placuszki warzywne z ciasta naleśnikowego
Danie powinno przypaść do gustu szczególnie dzieciom, które docenią delikatny smak warzywnych placuszków na naleśnikowym cieście. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- warzywa wedle uznania (cukinia, marchewka, kalafior, brokuł, fasola szparagowa)
- olej
- sól i pieprz,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- ok. szklanki wody, albo mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Warzywa kroimy na małe kawałeczki, kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzana patelnię wrzucamy warzywa, przyprawiamy i smażymy kilka minut, aż zmiękną i zostawiamy do wystygnięcia.
W naczyniu przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe. Wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, albo mleko, wbijamy jajka i ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodaj tyle mleka albo wody, aby uzyskamy gęste ciasto.
Doprawiamy solą.
Do gęstej masy wsypujemy wystudzone warzywa, wszystko mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju małe placki aż się zrumienią dwóch stron.
Placki można serwować z sosem pomidorowym, jogurtowym, czosnkowym, tzatziki, albo innym ulubionym do wyboru.
Pita z serem feta i warzywami
Potrzebujecie:
Zobacz również:
- chlebki pita
- sałata,
- ser feta
- papryka
- pomidory
- oliwki
- sól, pieprz
Pity przekrawamy tak, by zrobić kieszonkę. Do środka wkładamy sałatę i na niej pokrojone na kosteczkę paprykę, ser feta, pomidory i oliwki pokrojone w plasterki. Przyprawiamy solą, pieprzem.
Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Doskonale będzie pasował do nich sos czosnkowy albo jogurtowy!
Muffinki z owocami
Składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 i ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- 100 gram jagód, malin lub innych ulubionych owoców (mogą być mrożone)
Do dużej miski wsypujemy suche składniki. Mieszamy i dodajemy mleko, jajko i olej. Mieszamy do połączenia wszystkich składników łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Owoce dodajemy do masy, bez względu na to czy są mrożone czy świeże i ponownie delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy na specjalną blachę wyłożoną papierkami do babeczek.
Muffinki pieczemy przez 30 minut w 200°C.
Jako orzeźwienie idealne będzie bezalkoholowe piwo. Kiwi z Pigwą i Ananas z Cytrusami to nowe smaki od Warki Radler 0,0%, które świetnie pasują do naszego menu. A dla dzieci zróbcie lemoniadę.
Przepis na lemoniadę znajdziecie tutaj ->>
Komentarze