Żeby majówka była udana potrzebujemy przede wszytkim dobrego nastroju, dobrego towarzystwa i szybkich i pysznych przekąsek. Takich, które posmakuja każdemu, ale ich zrobienie nie zajmie nam pół dnia:)

Oto 3 pomysły na pyszne, majówkowe przekąski.

Placuszki warzywne z ciasta naleśnikowego

Danie powinno przypaść do gustu szczególnie dzieciom, które docenią delikatny smak warzywnych placuszków na naleśnikowym cieście. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  •     warzywa wedle uznania (cukinia, marchewka, kalafior, brokuł, fasola szparagowa)
  •     olej
  •     sól i pieprz,
  •     2 jajka,
  •     1 szklanka mąki,
  •     ok. szklanki wody, albo mleka
  •     1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Warzywa kroimy na małe kawałeczki, kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzana patelnię wrzucamy warzywa, przyprawiamy i smażymy kilka minut, aż zmiękną i zostawiamy do wystygnięcia.

W naczyniu przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe. Wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, albo mleko, wbijamy jajka  i ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodaj tyle mleka albo wody, aby uzyskamy gęste ciasto.
Doprawiamy solą.

Do gęstej masy wsypujemy wystudzone warzywa, wszystko mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju małe placki aż się zrumienią dwóch stron.
Placki można serwować z sosem pomidorowym, jogurtowym, czosnkowym, tzatziki, albo innym ulubionym do wyboru.

Pita z serem feta i warzywami

Potrzebujecie:

  • chlebki pita
  • sałata,
  • ser feta
  • papryka
  • pomidory
  • oliwki
  • sól, pieprz

Pity przekrawamy tak, by zrobić kieszonkę. Do środka wkładamy sałatę i na niej pokrojone na kosteczkę paprykę, ser feta, pomidory i oliwki pokrojone w plasterki. Przyprawiamy solą, pieprzem.
Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Doskonale będzie pasował do nich sos czosnkowy albo jogurtowy!

Muffinki z owocami

Składniki:

  •     1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  •     ¾ szklanki cukru
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  •     1 jajko
  •     1 i ¼ szklanki mleka
  •     ½ szklanki oleju
  •     100 gram jagód, malin lub innych ulubionych owoców (mogą być mrożone)

    Do dużej miski wsypujemy suche składniki. Mieszamy i dodajemy mleko, jajko i olej. Mieszamy do połączenia wszystkich składników łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
    Owoce dodajemy do masy, bez względu na to czy są mrożone czy świeże i ponownie delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy na specjalną blachę wyłożoną papierkami do babeczek.
    Muffinki pieczemy przez 30 minut w 200°C.

Jako orzeźwienie idealne będzie bezalkoholowe piwo. Kiwi z Pigwą i Ananas z Cytrusami to nowe smaki od Warki Radler 0,0%, które świetnie pasują do naszego menu. A dla dzieci zróbcie lemoniadę.
Przepis na lemoniadę znajdziecie tutaj ->>