Makaron linguine z łososiem i kremem z limonki

Składniki:

● 400 g świeżego filetu z łososia
● limonka
● 2 gałązki pomidorków koktajlowych
● 2 kulki mozzarelli
● 200 ml kremówki
● 400 g makaronu linguine
● sól

Przygotowanie:

1. Łososia opłukać, osączyć, pokroić na małe kawałki.

2. Limonkę sparzyć, wytrzeć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pomidorki opłukać, przekroić. Mozzarellę porwać lub pokroić na kawałki.

3. Kremówkę wlać do rondla. Podgrzewać do zagotowania. Dodać połowę skórki z limonki i 2 łyżki soku. Odstawić pod przykryciem na 15 minut.

4. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić (2 łyżki wody z gotowania odłożyć). Sos ponownie podgrzać, dodać mozzarellę i kawałki ryby. Gotować ok. 2 minut.

5. Wrzucić makaron, dodać płyn z gotowania makaronu i pomidorki. Delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać resztą skórki z limonki. Smacznego!

 

--
Zobacz też: Makaron tagliatelle z cukinią i bazylią