Makaron tagliatelle z cukinią i bazylią
Składniki:
- cytryna
- 2 małe cukinie
- 4 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- 400 g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki oliwy
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cytrynę umyć. Okroić z niej skórkę, formując ją we wstążkę. Skórkę zalać wodą i gotować ok. 2 minut. Odcedzić. Pokroić w kawałki. Czosnek obrać i drobno pokroić lub przepuścić przez praskę. Bazylię opłukać i posiekać. 4 łyżki bazylii wymieszać z czosnkiem i skórką z cytryny.
2. Cukinie umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pociąć w plasterki. Gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić.
3. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przełożyć ponownie do garnka. Wymieszać z oliwą, bazyliową gremolatą, cukinią, odrobiną soku cytrynowego i łyżką tartego parmezanu. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę podgrzewać, mieszając. Przełożyć na talerz. Posypać listkami bazylii i płatkami parmezanu.

--
Sprawdź też: Leczo z cukinii >>>
Komentarze