Makaron tagliatelle z cukinią i bazylią

Składniki:

  • cytryna
  • 2 małe cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cytrynę umyć. Okroić z niej skórkę, formując ją we wstążkę. Skórkę zalać wodą i gotować ok. 2 minut. Odcedzić. Pokroić w kawałki. Czosnek obrać i drobno pokroić lub przepuścić przez praskę. Bazylię opłukać i posiekać. 4 łyżki bazylii wymieszać z czosnkiem i skórką z cytryny.

2. Cukinie umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pociąć w plasterki. Gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić.

3. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przełożyć ponownie do garnka. Wymieszać z oliwą, bazyliową gremolatą, cukinią, odrobiną soku cytrynowego i łyżką tartego parmezanu. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę podgrzewać, mieszając. Przełożyć na talerz. Posypać listkami bazylii i płatkami parmezanu.

tagliatelle-z-cukinią
ARTUR ROGALSKI DLA „MOJEGO GOTOWANIA”

--

Sprawdź też: Leczo z cukinii >>>

Róże z cukinii i ciasta francuskiego >>>