Składniki:

  • Mała puszka anchois w oleju (mogę być z kaparami)
  • Jedna mała kiełbasa, lub szynka parmeńska
  • Łyżka kaparów
  • 1 świeży brokuł
  • Makaron świderki
  • Pół szklanki wody z ugotowanego makaronu
  • Garść orzeszków piniowych

Przygotowanie:

Brokuły i makaron gotujemy oddzielnie w osolonej wodzie.
Kiełbasę, lub szynkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone drobno anchois i olej z puszki z anchois.
Dodajemy pokrojone na połówki kapary. Wszystko smażymy kilka minut.
Dodajemy ugotowane brokuły i dalej podsmażamy mieszając i rozdrabniając brokuły.
Wrzucamy na patelnie ugotowany makaron i dodajemy pół szklanki wody z gotowania.
Wszystko dokładnie mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy orzeszkami piniowymi. I gotowe!
Dla lubiących ostrzejsze smaki można doprawić pieprzem. Nie doprawiamy solą, bo anchois są mocno słone.

Smacznego!