Makaron z cukinii szturmem podbija serca i żołądki smakoszy na całym świecie. Jest to naprawdę ciekawa alternatywa dla klasycznego makaronu. Świeże warzywo, które po szybkiej i prostej obróbce termicznej może stać się doskonałym towarzyszem sosów, które zazwyczaj pasują do makaronów. Dodatkowo cukinia jest zdrowa i lekka, dzięki czemu sprawdzi się na przystawkę, obiad lub kolację. Przy przygotowaniu tego dania nie trzeba korzystać ze składników bogatych w gluten, dzięki czemu będzie to świetne danie dla osób, które na co dzień go unikają.

Cukinia – wprowadź ją do diety!

Z cukinii da się zrobić niemal wszystko. Jej smak nie jest zbyt wyraźny, określić go można jako neutralny, z lekkim orzeźwiającym i słodkawym akordem. Dzięki tej właściwości, cukinia nie dominuje w potrawach, a raczej dopasowuje się do innych składników, co daje duże możliwości do zestawiania jej z najróżniejszymi produktami. Możesz przygotować z niej zupy i dania jednogarnkowe, a także wiele wyszukanych i efektownych potraw, które świetnie sprawdzą się na co dzień i na bardziej uroczyste okazje. Szukasz sposobu na lekki obiad w letni dzień? Przygotuj makaron z cukinii z dodatkiem ulubionego sosu!

Spaghetti z cukinii – przepis

Makaron z cukinii jest niezwykle prosty w wykonaniu. Zaczynamy od umycia i osuszenia cukinii. Następnie musimy przygotować sobie wybrany sprzęt. Może być to specjalna temperówka do warzyw lub krajalnica do warzyw. Po przepuszczeniu cukinii przez maszynę otrzymamy długie nitki spaghetti, które możemy skrócić krojąc na pół lub na trzy części. Środek z nasionami możemy dodać do sosu lub do innych potraw. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie sosu, ponieważ cukinię dodamy do niego i poddusimy dosłownie kilka minut, aby była al dente.

Jaki sos do makaronu z cukinii?

Do makaronu z cukinii pasować będzie dokładnie taki sam sos jak do zwykłego makaronu. Jeżeli nie możesz zdecydować się na sos, przychodzimy z pomocą! Wybrałyśmy 3 przepisy, które doskonale skomponują się ze smakiem cukinii:

Sos pomidorowy ze śmietanką

Przepis ten przypomina penne alla vodka, jednak do tego przepisu nie będziemy potrzebować alkoholu. Przygotowany sos o kremowej, aczkolwiek lekkiej konsystencji, doskonale pasować będzie do smaku makaronu z cukinii.

Składniki:

  • 5 szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 200 g śmietanki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki płatków chili

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę, czosnek obieramy i drobno siekamy.
  2. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy szalotkę i czosnek, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy, płatki chili, szczyptę cukru i cynamonu (to te przyprawy wydobywają z pomidorów niesamowity smak) i dokładnie mieszamy.
  4. Do sosu dodajemy połowę parmezanu i mieszamy.
  5. Dolewamy śmietankę, mieszamy i redukujemy, a następnie dodajemy wodę po makaronie ponownie mieszamy.
  6. Do sosu dodajemy nasz makaron, mieszamy, dodajemy drugą część parmezanu, mieszamy i trzymamy na ogniu 2-3 minuty.

Danie możemy serwować z odrobiną parmezanu na górze. Doskonale będą pasować tutaj świeże listki bazylii lub szczypta płatków chili dla jeszcze bardziej pikantnego smaku. Smacznego!

Aglio e Olio

Czyli prawdopodobnie jeden z najprostszych i najbardziej efektownych przepisów na makaron kuchni włoskiej. Będzie on także doskonałym towarzyszem dla makaronu z cukinii.

Składniki:

  • 8 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 ml oliwy
  • pół papryczki chili
  • 100 g Pecorino Romano lub Parmezanu
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy ząbki czosnku i kroimy je na cieniutkie plasterki. Siekamy drobno natkę pietruszki.
  2. Na patelnię wlewamy oliwę i od razu dodajemy posiekany czosnek.
  3. Powoli podgrzewamy oliwę i pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił. Jak tylko czosnek będzie złocistego koloru dodajemy pokrojoną papryczkę chili, natkę pietruszki a także makaron. Mieszamy, smażymy jeszcze 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia.
  4. Całość posypujemy serem. Smacznego!

Carbonara

Carbonara to także klasyk wśród makaronowych sosów. Sprawdź, jak przygotować go do makaronu z cukinii!

Składniki:

  • 150 g guanciale
  • 4 żółtka
  • 100 g sera Pecorino Romano
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce żółtka ze szczyptą soli i 1/3 startego Pecorino.
  2. Wlej oliwę na patelnię i wrzucić pokrojone w paski guanciale. Podsmaż przez kilka minut, aż nabierze koloru.
  3. W międzyczasie przygotuj makaron z cukinii.
  4. W oddzielnej misce wymieszaj żółtka z serem i kilkoma łyżkami gorącej wody.
  5. Spaghetti z cukinii wrzuć na patelnię z podsmażonym guanciale i dokładnie wymieszaj. Wyłącz ogień i wlej uprzednio przygotowany sos. Mieszaj intensywnie przez około 30 sekund.
  6. Dodaj pozostały ser Pecorino, ponownie wymieszaj. Serwuj natychmiast z dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Doskonałym dodatkiem do makaronu z cukinii będzie także pesto z dodatkiem pomidorków koktajlowych, sos ze szpinakiem i serem feta lub sos bolognese. Makaron z cukinii możemy traktować dokładnie w ten sam sposób jak inne makarony, dlatego przy przygotowywaniu warto ponieść się wodzom fantazji.

Sprawdź też: