Składniki:

  • 250 g makaronu (np. penne lub Bavette)
  • 250 g brokuła (ok. ½ główki),
  • 150 g zielonego groszku,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwą,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 100 g pesto z bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente. Brokuły podziel na małe różyczki i razem z zielonym groszkiem zblanszuj ok. 1-2 minut. Następnie szybko schłodź warzywa w misce z wodą i lodem. Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekane orzechy włoskie. Następnie dodaj posiekany czosnek, brokuły oraz zielony groszek i podsmaż przez kilka chwil. Wszystko zalej śmietanką, dodaj pesto z bazylii i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Całość posyp tartym parmezanem. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

--

Źródło: materiały prasowe Barilla