Kruchy spód, beza, a pomiędzy nimi maliny, galaretka i przepyszny krem. Naszym zdaniem to ciasto można nazwać idealnym.

Malinowa chmurka – przepis

Składniki:

Ciasto kruche (składniki powinny być schłodzone):

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Galaretka:

  • 500 g malin
  • 3 malinowe galaretki

Krem (składniki muszą być schłodzone):

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki żelatyny

Beza:

  • 3 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Beza

Najlepiej zacząć przygotowywanie naszego ciasta od bezy.

  1. Białka ubijamy tak, aby uzyskać sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier. Powinnyśmy uzyskać gęstą, błyszczącą pianę.
  2. Na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  3. Formę 23 x 33 cm odwracały do góry dnem. Smarujemy je masłem i wykładamy papierem do pieczenia.  Przygotowaną masę rozsmarowujemy na papierze. Możemy oprószyć ją płatkami migdałów.
  4. Pieczemy w 140°C przez godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona.
  5. Gotową bezę odkładamy w bezpieczne miejsce i zaczynamy przygotowywanie reszty ciasta.

Kruche ciasto

  1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i ugniatamy je ręcznie lub za pomocą malaksera.
  2. Z ciasta formujemy kulę, delikatnie ją spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 60 minut.
  3. Prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki wykładamy i wyrównujemy w formie. Chłodzimy przez 30 minut, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 200 °C przez 15-20 minut.

Galaretka

  1. Galaretki rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Studzimy je i mieszamy z malinami. Jeżeli dodajemy maliny mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej.
  2. Galaretkę odkładamy do lekkiego zgęstnienia do lodówki.
  3. Gdy zacznie tężeć, wykładamy ją na ostudzone kruche ciasto, wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki.

Krem

  1. Krem robimy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
  2. Wszystkie składniki wkładamy do miski i ubijamy je do utrzymania gęstego kremu i wykładamy go na ciasto.

Na krem wykładamy bezę i całość wkładamy do lodówki na dwie godziny.

Uwaga!

  • Ciasto możemy przygotowywać etapami, bezę możemy upiec dzień wcześniej i przechowywać ją w piekarniku, kruche ciasto możemy rozrobić i zamrozić.
  • Aby ciasto dobrze się kroiło, możemy przetrzymać je przez noc w lodówce.