Mandarynki pochodzą z Chin, gdzie od wieków uprawia się wiele odmian drzew mandarynkowych. Do Europy mandarynki trafiły stosunkowo późno, bo dopiero na początku XIX wieku.

Mandarynki, podobnie jak cytryny, należą do rodziny rutowatych. Rosną w postaci wiecznie zielonego krzewu lub małego drzewka osiągającego wysokość nawet do ośmiu metrów.

Mandarynki - bogate źródło witamin

Mandarynki,jak zresztą wszystkie cytrusy, są doskonałym źródłem witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń.. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami. To także naturalny przeciwutleniacz, który hamuje działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia się. Wystarczy zjeść dwie mandarynki, by zaspokoić przeciętne dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

W 100 gramach mandarynki znajduje się około 53 kalorii. Owoce zawierają dużo kwasów organicznych, m. in. cytrynowy i jabłkowy, które pomagają pozbyć się substancji toksycznych z organizmu.

Mandarynki to jedne z bogatszych w witaminę A owoce cytrusowe. Nie mogą im dorównać nawet pomarańcze, cytryny czy pomelo. Pod względem jej zawartości mandarynki ustępują tylko grejpfrutowi. Witamina A ma wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie, m.in. jest niezbędna w okresie wzrostu, ponieważ pozytywnie wpływa na budowę silnych kości i zębów, chroni skórę przed promieniami UV i poprawia jej kondycję. Ponadto chroni przed rozwojem chorób oczu, w tym jaskry i zaćmy.

Mandarynki zawierają też w niedużych ilościach: kwas foliowy, potas, wapń, magnezu, fosfor.
Mandarynki są silnie zasadotwórcze, pomagają złagodzić zakwaszenie organizmu, zalecane są dla osób cierpiących na schorzenia dróg moczowych, pomagają również na zaparcia.

Według naukowców z Leicester School of Pharmacy związek pozyskiwany ze skórki mandarynek ma zdolność niszczenia pewnych rodzajów komórek nowotworowych, m.in. tych odpowiedzialnych za raka wątroby. Jest to salvestrol Q40 - rodzaj fitoaleksyny, czyli substancji używanej przez rośliny do odstraszania szkodników, np. owadów. Według badaczy związek ten przekształca się we wnętrzu komórek nowotworowych w toksyczną substancję i doprowadza do ich rozkładu, nie naruszając przy tym komórek zdrowych.

Mandarynki jak afrozyzjak

Mandarynka to także ceniony afrodyzjak. Ze jej skórek produkuje się olejek eteryczny, który ma zastosowanie w produkcji leków, przemyśle spożywczym a także kosmetycznym i perfumeryjnym.

Ponieważ jest środkiem łagodnie ściągającym, a zarazem przeciwzapalnym idealnie nadaje się do pielęgnacji cery tłustej ze skłonnością do wyprysków i trądziku. Stosuje się go również w preparatach zapobiegających rozstępom.

Odmiany mandarynek

Wyróżnia się wiele odmian mandarynek, jednak najpopularniejsze są klementynki (skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą), o słodkim, przyjemnie kwaskowatym i aromatycznym miąższu, małej ilości pestek i łatwej do ściągnięcia skórce. Dobrze znana jest także odmiana tangelo (skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem) - mandarynki bardzo słodkiej i soczystej z gorzkim posmakiem. W sklepach i na bazarach można znaleźć także odmianę satsuma, czyli mandarynki bez pestek, oraz odmianę tangerynka, która charakteryzuje się czerwonawą barwą skórki. Tangerynki osiągają różne rozmiary - od małego, jak orzech, do dużego, jak pomarańcza.

Ciekawostki o mandarynkach

- Mandarynki to typowo jesienno - zimowe owoce, okres zbioru przypada od października do lutego
- nazwa owocu wywodzi się od wyspy Mauritius, jednak alternatywna teoria głosi, że owoc swoją nazwę zawdzięcza chińskiemu dostojnikowi Mandarynowi, noszącego szaty właśnie w kolorze tego owocu
- Owoce mandarynki można przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce
- Najwięksi producenci mandarynek na świecie to: Chiny, Hiszpania, Brazylia, Japonia, Turcja, Włochy i Egipt
- W Chinach mandarynki są symbolem obfitości i szczęścia


Znając wszystkie zalety mandarynek, powinniśmy korzystać z trwającego na nie sezonu.