Przepis pochodzi z książki "Z miłości do gotowania", autorstwa Magdaleny Nowaczewskiej, zwyciężczyni programu Master Chef.
Składniki na marmoladę cytrusową:
- 4 kg pomarańczy
- 5 cytryn
- 1 kg grejpfrutów
- 1 kg mandarynek
- 200 ml whisky lub brandy
- 200 ml miodu pszczelego
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka imbiru
- 500 g cukru (dodatkowo do smaku)
- ½ l wody lub soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie cytrusy dokładnie umyj, obierz ze skóry, wyfiletuj i przełóż do miski wraz z ich sokiem. Do dużego garnka wlej dwie szklanki wody lub soku z pomarańczy, dodaj cytrusy, skórkę i cukier. Wymieszaj zawartość garnka i gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin, aż marmolada zacznie gęstnieć. Mieszaj co 15 minut. Wlej miód i whisky, wsyp przyprawy, wymieszaj drewnianą łyżką i duś kolejną godzinę. Jeśli marmolada będzie za gęsta – dolej wody, a jeśli mało słodka – dosyp więcej cukru. Gorącą przełóż do wysterylizowanych słoików, zamknij, odwróć je do góry dnem i pozostaw na noc.
Dla wzbogacenia aromatu cytrusowego można dodać do marmolady umytą i wyparzoną skórkę z kilku pomarańczy i cytryn.
Magdalena Nowaczewska
"Z miłości do gotowania"
Zwycięzca V edycji polskiego MasterChefa zaprasza na wielką ucztę, która zachwyci każdego.
W menu znajdziemy między innymi przepisy na owocową kaczkę, krewetkowe curry czy chrupiącego łososia z salsą. Nie zabraknie również słodkich przysmaków – różanych markiz, trufli czekoladowo-miętowych i bezowego torciku.
Wszystkie potrawy, których przepisy zostały zamieszczone w tej książce, zostały przygotowane z miłością i pasją.
Zapewniamy, że smakują wyśmienicie!
Komentarze