Przygotowanie marynaty do kurczaka z grilla to pierwszy krok w przyrządzaniu tego przepysznego dania! Niezwykle ważny jest sam proces marynowania, a także to, jak grillujemy mięso. Poznajcie nasze tajniki jak grillować kurczaka oraz 3 najlepsze przepisy na marynatę z grilla.

Jak zamarynować kurczaka?

Warto zacząć od tego, że marynowanego kurczaka możemy przygotować na wiele sposobów. Pierwszą i najważniejszą decyzją jest to, którą część kurczaka chcemy przyrządzić, ponieważ do wyboru mamy ich wiele! Filet, nóżki, udka czy szaszłyki – każda część kurczaka przyrządzona na grillu będzie przepyszna! Ile marynować kurczaka? To pytanie pojawia się zawsze, gdy planujemy przygotować kurczaka z grilla. Oczywiście możemy posmarować kurczaka i od razu wrzucić go na ruszt, jednak tak szybki sposób obróbki może wiązać się z wysuszonym w środku mięsem. Dlatego też najlepiej moczyć kurczaka w marynacie przez kilka godzin, a nawet całą noc. W ten sposób będziemy mieć pewność, że przyrządzone przez nas mięso będzie soczyste i pełne smaku.

Jak zrobić marynatę do kurczaka?

Ważnym punktem w przygotowaniu kurczaka na grilla jest dobór odpowiedniej marynaty. Ważne, aby składała się z aromatycznych przypraw oraz masła, oliwy lub innego rodzaju tłuszczu. Po połączeniu wybranych przez nas składników powinniśmy odstawić je na około pół godziny do lodówki, aby marynata mogła się przegryźć. Następnie kurczaka wkładamy do marynaty, upewniamy się, że jest on w niej równomiernie obtoczony i chowamy do lodówki na 6-8 godzin lub na całą noc. Jaką marynatę do kurczaka wybrać?

Marynata do kurczaka z grilla z miodem

Marynata miodowo-musztardowa będzie doskonałym wyborem dla osób, które lubią połączenie smaków ostrych i słodkich. Świetnie komponować będzie się z udkami, podudziami i nóżkami z kurczaka.

Składniki:

  • 5 łyżek ulubionego miodu
  • 5 łyżek musztardy (warto wybrać ostrą)
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, ostra papryka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  2. W czasie, gdy marynata przegryza się ze sobą możemy oczyścić kurczaka, umyć, osuszyć i nakroić go nożem.
  3. Mięso dokładnie smakujemy marynatą, wkładamy do pojemnika, zalewamy resztą marynaty i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin.
  4. Grillujemy na dobrze rozgrzanym węglu.

Marynata do kurczaka z grilla jogurtowa

Delikatna w smaku, kremowa marynata jogurtowa doskonale pasuje do piersi z kurczaka! Możesz wykorzystać ją przyrządzając mięso z grilla lub do przygotowania go na patelni.

Składniki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: granulowany czosnek, cukier lub miód, słodka papryka, pieprz ziołowy, sól

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  2. W czasie, gdy marynata przegryza się ze sobą możemy oczyścić kurczaka, umyć, osuszyć i nakroić go nożem.
  3. Mięso dokładnie smakujemy marynatą, wkładamy do pojemnika, zalewamy resztą marynaty i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin.
  4. Grillujemy na dobrze rozgrzanym węglu.

Marynata do kurczaka z grilla z masłem orzechowym

Marynata o słodko-słono-ostrym smaku doskonale skomponuje się ze smakiem filetu z kurczaka lub z szaszłykami.

Składniki:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: chili w płatkach, ostra papryka, papryka słodka, pieprz czarny, sól

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  2. W czasie, gdy marynata przegryza się ze sobą możemy oczyścić kurczaka, umyć, osuszyć i nakroić go nożem.
  3. Mięso dokładnie smakujemy marynatą, wkładamy do pojemnika, zalewamy resztą marynaty i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin.
  4. Grillujemy na dobrze rozgrzanym węglu.

Jak grillować kurczaka?

Sposób i długość grillowania kurczaka zależy od rodzaju, grubości i wielkości mięsa. Znamy jednak trzy podstawowe zasady, które uniwersalnie sprawdzą się do grillowania kurczaka.

Długość marynowania: to ona odpowiedzialna jest za soczyste, aromatyczne mięso. Marynować warto od 6 godzin do doby.

Na 10 minut przed końcem grillowania: posmaruj lub polej kurczaka lekko osoloną wodą.

Tuż przed końcem grillowania: skrop kurczaka masłem lub zimną wodą.

Sprawdź też: