Tarty to ciasta znane i uwielbiane. Są przeważnie bardzo proste w wykonaniu, efektownie wyglądają i przede wszystkim smakują!

Tarta z mascarpone i masłem orzechowym - składniki 

Czego potrzebujesz do wykonania tarty z mascarpone i masłem orzechowym? Do wykonania kremów przygotuj:

  • 500 g włoskiego sera mascarpone, 
  • 200 ml śmietanki kremówki (30%), 
  • 200 g masła orzechowego (najlepiej w kremowej konsystencji, bez kawałków orzechów,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 op. śmietan-fixu lub innego proszku absorbującego wilgoć z kremu. 
  • 2 banany,
  • 50 g orzechów nerkowca. 

Do wykonania kruchego ciasta potrzebujesz:

  • 1 jajko, 
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g - kostkę masła. 

Jak wykonać tartę z mascarpone i masłem orzechowym - przepis

Ciasto - sposób przygotowania:

  1. Pokrój w mniejszą kostkę masło, przełóż do miski i dodaj mąkę oraz jajko. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, ale nie jest to konieczne. 
  2. Ugniataj do momentu, aż składniki całkowicie się połączą a ciasto będzie mieć gładką, jednolitą konsystencję. 
  3. Odstaw ciasto do lodówki na 30 minut. 
  4. Po upływie czasu rozwałkuj ciasto lub wyklej nim blaszkę do tarty wyłożoną papierem. 
  5. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Nadzienie jest bardzo proste do wykonania, choć składa się z dwóch różnych kremów. 

Pierwszy krem - dolny:

  1. 250 gramów mascarpone (jedno opakowanie) przełóż do miski. Dodaj masło orzechowe i 1 łyżkę cukru. 
  2. Wszystko zmiksuj na gładką masę, mieszaj do dokładnego połączenia się składników. 

Drugi krem - górny:

Zobacz również:

  1. Ubij śmietankę, mikserem na niskich obrotach. Dodaj łyżkę cukru pudru i opakowanie usztywniacza do śmietany. Pochłonie on niepotrzebną wilgoć ze śmietanki, dzięki temu krem będzie sztywniejszy. 
  2. Dodaj 250 gramów (opakowanie) sera mascarpone do śmietany i wymieszaj krótko do połączenia się składników. 

Wykonanie tarty:

  1. Na ostudzone ciasto przełóż krem z masłem orzechowym. Rozsmaruj na gładko. 
  2. Pokrój banany na wąskie plasterki i rozłóż równomiernie na kremie. Dodadzą ciastu słodyczy i przełamią śmietanowy posmak. 
  3. Na tartę przełóż biały, śmietankowy krem i rozsmaruj dokładnie.
  4. Na sam wierzch wysyp posiekane lub pokruszone orzechy nerkowca (można rozbić na mniejsze kawałki używając np. wałka). 

Wskazówki:

  • Jeżeli masz większą blaszkę do tarty lub lubisz puszyste ciasto, dodaj do niego łyżeczkę proszku do pieczenia. 
  • Banany możesz zastąpić innymi owocami, np. borówkami, czy truskawkami. 
  • Jeżeli chcesz “udoskonalić” ciasto, możesz rozpuścić 10 cukierków krówek w małym garnuszku. Powstałą polewą równomiernie przyozdób ciasto na wierzchu.  
  • Wybieraj masło orzechowe wykonane w 100% z orzechów, a jeżeli preferujesz, skorzystaj z innego typu kremów, np. z nerkowców.