Spis treści:

  1. Papryka konserwowa z czosnkiem
  2. Papryka konserwowa na miodzie

Papryka konserwowa z czosnkiem - przepis

Składniki:

  • 2,5 szklanki wody,
  • szklanka octu spirytusowego lub jabłkowego,
  • duży pęczek koperku,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • ok. 15 ziaren pieprzu,
  • 1/4 szklanki soli kuchennej.

Przygotowanie:

  1. Paprykę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wydrąż za pomocą ostrego noża.
  2. Pokrój warzywa w cienkie paseczki i ułóż w wyparzonym wcześniej słoiku.
  3. Dodaj posiekany pęczek koperku oraz pieprz.
  4. W garnku zagotuj wodę z octem i solą. Możesz doprawić odrobiną cukru.
  5. Przelej zalewę do słoików.
  6. Zapasteryzuj słoiki w garnku z gotująca się wodą przez 15 minut.
  7. Ułóż do góry dnem na ściereczce i pozostaw tak do wystudzenia.

Papryka konserwowa na miodzie

Składniki:

  • 2 kilogramy papryki słodkiej,
  • 1 papryka chili,
  • 4 łyżki miodu,
  • łyżka soli,
  • 3,5 szklanki octu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soli.

Przygotowanie:

  1. Paprykę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wydrąż za pomocą ostrego noża.
  2. Pokrój warzywa w cienkie paseczki i ułóż w wyparzonym wcześniej słoiku.
  3. W garnku zagotuj wodę z octem, solą i miodem. Wlej oliwę.
  4. Przelej zalewę do słoików.
  5. Zapasteryzuj słoiki w garnku z gotująca się wodą przez 15 minut.
  6. Ułóż do góry dnem na ściereczce i pozostaw tak do wystudzenia.