Mazurek to wyjątkowe ciasto, które jemy w czasie Wielkanocy. Nie każdy jednak ma chęć na pieczenie domowego mazurka i często kupuje gotowe ciasto w sklepie. Jednak zamiast tego warto postawić na szybki mazurek bez pieczenia! Sprawdź, jak go zrobić!

Mazurek kajmakowy na waflach bez pieczenia - przepis

Składniki:

  •     1 puszka kajmaku
  •     1 opakowanie okrągłych wafli
  •     kwaśny dżem, najlepiej z czerwonej porzeczki

Do dekoracji:

  •     pozostała masa kajmakowa lub polewa czekoladowa
  •     migdały całe
  •     migdały płatki
  •     owoce kandyzowane
  •     dekoracje słodkie

Przygotowanie:

  1. Wafle przekładamy masą kajmakową, ale w połowie dajemy jedną masę kwaśnego dżemu. Po położeniu ostatniego wafla na górę zabezpieczamy folią i odstawiamy na kilka godzin, obciążając z góry, żeby wszystko się "skleiło"
  2. Przed podaniem posmarować górę kajmakiem lub czekoladą i udekorować wedle uznania wszystkimi dodatkami, jakie nam przyjdą do głowy. Im bardziej kolorowo i bogato, tym lepiej, bo taki ma być mazurek:)
  3. Zagońcie do dekorowania wszystkie dzieci, jakie się zgromadzą na święta - zabawa murowana.

Sprawdź też: