Mazurek wielkanocny to żelazny punkt w wielkanocnym menu. Podstawą tego tradycyjnego świątecznego przysmaku jest spód z kruchego ciasta i słodka polewa, którą można przyrządzić w wielu wariantach - z kajmaku, na bazie czekolady lub śmietany, ale również z daktyli czy chałwy. Całość wystarczy efektownie udekorować - przydadzą się do tego orzechy, migdały, pokrojone w kawałki suszone owoce, rodzynki. 

Mazurek wielkanocny - przepis na ciasto

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka, białko
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto (gdyby nie chciało się kleić, można do niego dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Formujemy z niego kulę i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Następnie wałkujemy  i wyklejamy wysmarowaną masłem formę (brzeg ciasta formujemy tak, by naokoło powstał wałeczek). Ciasto nakłuwamy widelcem, nakrywamy arkuszem papieru do pieczenia i posypujemy surowym grochem lub fasolą (żeby ciasto równomiernie się upiekło. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (góra-dół). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.  

Mazurek wielkanocny z polewą śmietanową

Do tej polewy potrzebne będą: szklanka śmietany (18 proc), 1,5- 2 szklanki cukru pudru, dodatki smakowe do wyboru (2-3 kostki czekolady, konfitura różana, mielone orzechy, ekstrakt z wanilii). Śmietanę wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier. Następnie gotujemy mieszając 11 minut. Do lekko przestudzonej pomady dodajemy dowolne dodatki (można też podzielić pomadę i każdą część doprawić inaczej). Masę wylewamy na upieczone ciasto, wierzch dekorujemy i zostawiamy do zastygnięcia. 

Mazurek wielkanocny z polewą kajmakowo-czekoladową

Polewę przygotowujemy z mleka kondensowanego, masła i gorzkiej czekolady. Puszkę z mlekiem wstawiamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy 2-3 godziny. Wyjmujemy z wody, lekko studzimy, otwieramy puszkę i jej zawartość przekładamy do miski. Dodajemy 4 łyżki masła i chwilę mieszamy. Ciepłą masą polewamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia. 2 tabliczki gorzkiej czekolady łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Masę studzimy i rozprowadzamy na kajmaku. Dowolnie dekorujemy i zostawiamy do wystudzenia. Klasyczny mazurek kajmakowy podajemy tylko z polewą z puszki, bez dodatku czekolady. Domowy kajmak można przyrządzić też w inny sposób:

Mazurek wielkanocny z polewą cytrynową

Do polewy potrzebne będą: 3 duże cytryny (najlepiej eko), 3 duże jajka, 100 g cukru, cukier waniliowy, 100 g masła. Cytryny dokładnie myjemy, następnie przelewamy wrzątkiem. Osuszamy papierowym ręcznikiem i ścieramy skórkę. Każdy  owoce przekrawamy i wyciskamy z niego sok. Jajka ucieramy w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Chwilę gotujemy, dodając w trakcie gotowania masło i cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy ją w ognia. Studzimy i wylewamy na upieczony spód. Dowolnie dekorujemy np. obranymi ze skórki migdałami.

Mazurek wielkanocny z kajmakiem kokosowym

W tym wariancie kajmak przygotowujemy z mleka kokosowego (400 ml), szklanki brązowego cukru i 2 łyżek oleju kokosowego. Do rondelka przekładamy całą zawartość puszki. Dodajemy cukier. Podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści. Dodajemy olej i mieszamy. Przestudzona masę wylewamy na upieczone ciasto. Dowolnie dekorujemy i zostawiamy do zastygnięcia.

mazurek-kajmakowy
Shutterstock

Mazurek wielkanocny z polewą daktylową

Potrzebujemy: 300 g suszonych daktyli (bez pestek), 3-4 łyżki masła orzechowego, szczyptę soli. Daktyle zalewamy letnią wodą i ostawiamy na noc. Przecedzamy (wody nie wylewaj) i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy masło orzechowe i sól, a gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy wodę z moczenia daktyli.  Masę rozprowadzamy na cieście i dowolnie dekorujemy.

mazurek-czekoladowy
Shutterstock

Mazurek wielkanocny z polewą chałwową

Polewę przyrządzamy z 200 g chałwy o dowolnym smaku, 4-5 łyżek kremówk i łyżki masła. Chałwę kruszymy na kawałki i wsypujemy do rondelka. Dodajemy śmietanę i masło; podgrzewamy aż wszystkie składniki się połączą. Następnie całość miksujemy i płynną masę rozprowadzamy na cieście. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy do zastygnięcia.