Spis treści:

  1. Jakie mięso na grilla wybrać?
  2. Jak przygotować mięso na grilla?
  3. Mięso na grilla w piekarniku - alternatywa gdy pada deszcz
  4. Przepis na mięso na grilla z indyka - burgery

Jakie mięso na grilla wybrać?

Jakie mięso na grilla wybrać? Odpowiedź jest prosta - to, które smakuje nam najlepiej. Jeżeli szukasz chudego mało kalorycznego kawałka, postaw na drób, natomiast jeżeli nie liczysz kalorii, wybierz karkówkę czy stek. Osoby na diecie ketogenicznej często decydują się na połączenie tłustych mięs z awokado oraz niewielką ilością sałatki.

Dobrym wyborem są także ryby - łosoś z grilla, dorada, tuńczyk czy halibut to jedne z najsmaczniejszych. W tym przypadku warto wybierać tłuste ryby, gdyż po wytopieniu tłuszczu będą nadal smaczne i soczyste. Koniecznie skrop je sokiem z cytryny oraz dodaj masło i kolendrę.

Mięso na grilla powinno być bardzo świeże - najlepiej prosto z zaufanego sklepu mięsnego. Nie wybieraj tego mrożonego, gdyż znajdująca się w nim woda podczas grillowania wyparuje i pozostawi mięso suche i bardzo gumowate. twarde kawałki wołowiny, jak pręga wołowa czy goleń nie jest najlepszym pomysłem. Te kawałki najlepiej piec w piekarniku w folii.

Do mięsa na grillu nie może zabraknąć także takich dodatków jak sałatki czy surówki. Jeżeli nadal chcesz dodać coś grillowanego, wybierz ziemniaki lub bataty. Świetnie uzupełnią smak dania i sprawdzą się także dla najmłodszych!

Jak przygotować mięso na grilla?

Mięso na grilla powinno być odpowiednio przygotowane, bez względu na to czy zostało zakupione już doprawione czy też w kawałku od rzeźnika. Głównym błędem jest bezpośrednie włożenie mięsa na ruszt z folii i oczekiwanie, że będzie miękkie i wyjątkowo smaczne.

To kilka głównych punktów które warto spełnić, aby mięso za każdym razem było przepyszne:

  • mięso w kawałku, takie jak stek, karkówka, piersi z kurczaka czy kaczki należy marynować przynajmniej 15 godzin, a najlepiej przez całą noc w lodówce pod przykryciem tak, aby marynata zakrywała cały kawałek,
  • mięso w mniejszych kawałkach marynujemy przez godzinę do 3 godzin - to pozwoli na odpowiednie przejście smakiem każdego kawałka,
  • w przypadku mięsa mielonego na burgery, warto doprawić je solą i pieprzem - ciekawym pomysłem jest zastąpienie zbyt dużej ilości soli posiekanymi ziołami oraz tartym serem w przypadku chudego mięsa, jak to z indyka,
  • szaszłyki przygotuj tuż przed włożeniem na grilla - te przeleżałe w lodówce mogą być przez kolejne dni niesmaczne - warzywa i owoce znajdujące się pomiędzy kawałkami mięsa zwiędną oraz kwasy z owoców mogą wpłynąć na teksturę mięsa. Szaszłyki z kurczaka nasącz w Jak przygotować mięso na grilla?0 przez noc - zyskają smaczną skórką i soczyste wnętrze.

Mięso na grilla w piekarniku - alternatywa gdy pada deszcz

Mięso na grilla w piekarniku możesz przygotować z kawałków, które przeznaczone są na Jak przygotować mięso na grilla?2 czy węglowy. Gotowe mięso w folii czy samodzielnie doprawione wyjdzie soczyste i chrupiące jednocześnie. Grill gdy pada deszcz na dworze? To możliwe - wystarczy nastaw w piekarniku opcję grill, a następnie sprawdź, jak piec dany kawałek mięsa:

  • mięso z kurczaka czy indyka w kawałku - ustaw opcję grill i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut
  • schab - wcześniej obsmaż na patelni, a następnie włóż do piekarnika z opcją grill i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut
  • karkówka -ustaw opcję grill i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut
  • ryby z piekarnika - ustaw opcję grill i piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 6-7 minut

Przepis na mięso na grilla z indyka - burgery

Jak zrobić burgery z mięsa mielonego z indyka?

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka na 2 burgery,
  • 100 g startego sera cheddar,
  • posiekane zioła - kolendra, majeranek, Jak przygotować mięso na grilla?4,
  • bułki z sezamem,
  • krążki cebuli,
  • pieprz,
  • sól,
  • pomidor,
  • sos na bazie majonezu i ketchupu

Przygotowanie:

  1. Uformuj dwie kule z mięsa i dopraw sola i pieprzem. Dodaj do mięsa posiekane zioła.
  2. Grilluj na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej przez 5 minut z każdej strony.
  3. Bułki sezamowe grilluj przez minutę z każdej strony.
  4. Przełóż na talerz i wysmaruj sosem.
  5. Dodaj mięso i przykryj tartym serem.
  6. Dodaj plastry pomidora oraz krążki cebuli.
  7. Posyp ziołami i polej drugą warstwą sosu.
  8. Jedz bezpośrednio po zdjęciu z grilla, jeszcze chrupiące.

Zobacz też:

Jak przygotować mięso na grilla?5

Jak przygotować mięso na grilla?6