Migdałowy deser z chia i bananami - przepis

Składniki:

• 2 dojrzałe banany
• 4 łyżki płatków owsianych
• 1 łyżka ksylitolu lub erytrolu
• 2 szkl. niesłodzonego mleka migdałowego
• 4 łyżki nasion chia
• 1 łyżka posiekanych migdałów

Przygotowanie:

Mleko migdałowe dokładnie mieszamy z nasionami chia i ksylitolem lub erytrolem. Po około 15 minutach ponownie mieszamy łyżką, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę lub całą noc.

Banany obieramy i kroimy w plasterki. Do pucharków nakładamy porcje mleka z chia, posypujemy płatkami i migdałami. Na wierzchu układamy banany. Deser możemy włożyć do słoiczka i zabrać do pracy.

Przepis pochodzi z najnowszego wydania "Zdrowie na talerzu"