Gwarancją dobrej jakości miodówki są produkty wysokiej klasy. 

Jakie są właściwości miodówki?

Nalewka z miodu potrafi doskonale rozgrzać, a dzięki swoim składnikom działała również odkażająco. Jeżeli doskwiera nam ból gardła i ogólne podrażnienie górnych dróg oddechowych, nalewka skutecznie pozbędzie się bakterii. Dzięki temu wspomaga szybsze pokonywanie grypy i osłabień organizmu. Miodówka może też pomóc w pokonaniu problemów jelitowych, choćby biegunki. Jeżeli poszukujemy remedium na nerwy, nalewka z miodu zadziała wyciszająco i pomoże zasnąć. Pamiętajmy jednak, że alkohol i miód są kaloryczne. To przeciwnik diet i osób ograniczających kalorie. 

Najcenniejszym składnikiem nalewki jest miód, który posiada najwięcej właściwości zdrowotnych. Najważniejsze jest, by nie poddawać miodu obróbce termicznej, ponieważ traci swoje cenne zalety powyżej 40 stopni Celsjusza. 

Jak zrobić miodówkę?

Nalewka z miodu jest niezwykle łatwa do samodzielnego wykonania. Jej największą zaletą jest to, że można ją pić niemal po jej skończeniu. W przypadku tej nalewki nie musimy czekać długich tygodni, czy przelewać ją przez filtry. Oczywiście najlepszy smak osiągnie, gdy składniki trochę się „przejdą” między sobą. Do wykonania miodówki nie potrzeba wiele składników, warto też zaopatrzeć się w szklane, szczelnie zamykane butelki do przechowywania nalewki z miodu. 

Przetestuj też:

Miodówka własnej roboty - jakiego miodu użyć?

Przed przygotowaniem nalewki należy sprawdzić, jaki miód posiadamy w swoich zasobach. Nie każdy miód nadaje się do wykonywania z niego miodówki. Najczęściej pierwszym wyborem jest miód lipowy, następnie wielokwiatowy. O właściwościach miodu w zależności od rodzaju przeczytasz tutaj. Najważniejsze jest, by do nalewki nie wykorzystywać miodu syntetycznego. 
Jeżeli posiadasz miód w formie skrystalizowanej - wstaw słoik do garnka z ciepła wodą. Konsystencja zmieni się na płynną pod wpływem temperatury. Nie korzystaj tez z łyżek czy pojemników plastikowych - szkło lub drewno zachowa się lepiej w kontakcie z miodem. 

Miodówka tradycyjna - przepis

Miodówka na spirytusie to najpopularniejszy przepis na wykonanie nalewki z miodu. To także najbardziej popularna propozycja. 

Zobacz również:

Potrzebujesz:  

  • 1 litr klasycznego spirytusu (96%),
  • ½ litra wody niegazowanej, 
  • 300 mililitrów miodu (lipowego lub wielokwiatowego). 

Wystarczy kilka kroków do przygotowania miodówki:

  1. Odmierzony miód rozpuść w wodzie. Jeżeli obawiasz się, że może Ci to sprawić trudności - podgrzej odrobinę wodę. Całość dokładnie wymieszaj, składniki powinny dokładnie się połączyć, może powstać delikatna pianka na powierzchni (zbierz ją, nie jest potrzebna). 
  2. Wodę z miodem przelej do szklanego naczynia i wlej spirytus. Wymieszaj dokładnie powstały płyn. 
  3. Odczekaj 3 dni przed konsumpcją (nie zalecamy picia miodówki, zanim smaki się nie “przegryzą”).
  4. Miodówkę możesz przelać do mniejszych butelek. 

Miodówka z cytryną - przepis na nalewkę z miodu i cytryny

Miodówkę możesz urozmaicać dodatkami, by nadać jej ciekawego charakteru i wzbogacić smak (oraz wartości nalewki). Takim typom nalewek należy jednak pozwolić “odpocząć” przez kilka tygodni przez konsumpcją. 

Do wykonania nalewki z miodu i cytryny przygotuj: 

  • 1 litr spirytusu (96%), 
  • 1 litr miodu, 
  • ½ litra soku cytrynowego (z wyciśniętych cytryn).

Sposób przygotowania nalewki miodowej z cytryną:

  1. Cytryny wyciśnij, a sok przelej przez drobne sitko.
  2. Miód doprowadź do płynnej formy (rozpuść w kąpieli wodnej, jeżeli jest skrystalizowany). Połącz z sokiem cytrynowym. 
  3. Mieszankę zalej spirytusem i bardzo dokładnie wymieszaj. Przelej do mniejszych butelek. 
  4. Tak przygotowaną nalewkę odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Otwórz butelki i przefiltruj nalewkę przez np. gazę lub filtr do kawy. Ponownie odłóż w ciemne miejsce na 4 tygodnie.
  5. Po upływie kilku tygodni nalewka jest gotowa do degustacji!