Lipa znana jest ze swoich właściwości od wieków. Co więcej wierzono, że jest drzewem obdarzonym magicznymi mocami. W Zielone Świątki to właśnie gałązkami przystrajano kościoły, domy, obejścia i płoty. To działanie miało ustrzec przed złem. Teraz lipę bardzo często wykorzystuje się w medycynie i kosmetologii, ponieważ zawiera wiele cennych składników.

Lipa – właściwości

Lipa zawiera w sobie wiele cennych właściwości oraz czynników aktywnych. W kwiatostanie znajdziemy flawonoidy, pochodne kwercetyny, kemferolu i akacetyny oraz tylirozyd, związki śluzowate, triterpeny, związki mineralne, kwasy organiczne, fitosterole. W liściach i pędach lipy znajdziemy fenolokwasy, flawonoidy i glikozydy, które mają działanie moczopędne, wzmacniające naczynia krwionośne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Obniżają także ciśnienie krwi. Jak na nasz organizm wpłyną pączki lipy?

Słodkie kulki z pączków lipy dodadzą energii

Składniki:

  • Ok. 70 g umytych pączków lipy
  • Ok. 140 g suszonych kwiatów lipy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 lub 2 łyżeczki oleju z pestek winogron lub oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • Pączki podprażamy przez chwilę na suchej patelni
  • Podprażone pączki oraz kwiaty ucieramy w moździerzu
  • Przekładamy do miseczki, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
  • Stopniowo dodajemy olej.
  • Formujemy małe pralinki i wkładamy je do lodówki na kilka godzin.
  • Schłodzone zjadamy najlepiej tego samego dnia, bo szybko się psują.

To świetny pomysł na szybką, zdrową i słodką przekąskę. Słodkie kulki z pączków lipy dodadzą Ci energii i pobudzą układ odpornościowy.

Marynowane pączki lipy usuną toksyny

Składniki:

  • Słoik umytych i zblanszowanych pączków lipy z ogonkami, bez listków
  • Szklanka octu jabłkowego
  • Łyżka soli
  • 3 Łyżki cukru
  • Liść laurowy
  • Klika ziaren czarnego pieprzu
  • Opcjonalnie inne dodatki według uznania

Przygotowanie:

  • Do garnka wsypać sól, cukier, wybrane dodatki i zalać octem. Następnie zagotować.
  • Wywarem zalać pączki w słoiku i natychmiast zakręcić.

Pączki przygotowane w ten sposób są gotowe do jedzenia już po kilku dniach. Doskonale sprawdzą się jako wytrawny dodatek do kanapek czy dań obiadowych. Mają właściwości oczyszczające oraz odmładzające. Pomagają pozbyć się toksyn z organizmu oraz wspomagają pracę organów wewnętrznych.  

Macerat z pączków lipy ochroni przed chorobami

Składniki:

  • 50 g umytych pączków lipy
  • 100 ml spirytusu
  • 100 ml gliceryny płynnej (do kupienia w aptece)

Przygotowanie:

  • Pączki przełóż do słoika.
  • Zalej spirytusem i odczekaj 30 minut.
  • Zalej gliceryną.
  • Słoik obłóż ręcznikiem papierowym (chroni przed chłodem i światłem) i odstaw w ciepłe miejsce na 3/4 tygodnie. Od czasu do czasu zamieszaj potrząsając. 
  • Przefiltruj przy użyciu gazy jałowej lub filtra do mleka (do kupienia w internecie). Płyn przelej do butelki z ciemnym szkłem (chroni przed światłem).
  • Trzymamy w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Płyn pijemy 2 razy dziennie po przygotowaniu w następujący sposób: w 1/2 szklanki letniej wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę maceratu. Macerat czyli wyciąg z roślin uzyskany w procesie ekstrakcji oczyszcza organizm z toksyn, dzięki czemu wspomaga jego regenerację. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed chorobami.