Fermentujące węglowodany

Eksperci zwrócili uwagę na produkty, które zawierają słabo wchłaniane węglowodany, fermentujące w naszym jelicie. Zalicza się do nich m.in. cukier mleczny – laktoza oraz cukier owocowy - fruktoza. Węglowodany te zdefiniowano jako „fermentujące oligo-, di-, monosacharydy i poliole” – w skrócie określane jako FODMAPs, z ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols.

Żywność bogata w  fermentujące węglowodany może przyczyniać się do dyskomfortu układu pokarmowego u osób z IBS. Związki te działają w jelicie osmotycznie, czyli zwiększają ilość płynów w jelicie i przyspieszają jego motorykę. Co więcej, bakterie jelitowe fermentują te węglowodany, czego konsekwencją jest wzmożona produkcja gazów, wzdęcia, ból, zaparcia, biegunki. Z tego względu stwierdzono, że dieta z niską zawartością FODMAPs może stanowić skuteczną dietoterapię tego schorzenia.

Źródła FODMAPs

FODMAPs znajdują się w warzywach, owocach, a także produktach mlecznych, zbożowych, orzechach i słodzikach. Osoby z IBS powinny unikać spożywania produktów o wysokiej zawartości FODMAPs.

Warto podkreślić, że każda dieta eliminacyjna powinna być stosowana pod kontrolą doświadczonego dietetyka, aby uniknąć ewentualnych niedoborów żywieniowych.

Rodzaj żywności

Wysoka zawartość FODMAPs

Niska zawartość FODMAPs

Warzywa

Cebula, czosnek, buraki czerwone, kapusta, seler, por, szparagi

Cukinia, marchew, ogórki, pomidory, sałata

Owoce

Arbuz, brzoskwinia, gruszka, jabłko, mango, nektarynki, śliwki, owoce suszone i z puszki

Banan, mandarynki, melon, winogrona

Rośliny strączkowe

wszystkie

 

Produkty zbożowe

Produkty pszenne, żytnie

Produkty ryżowe, owsiane, bezglutenowe

Orzechy i nasiona

Nerkowce, pistacje

Migdały (do 10 sztuk), pestki dyni

Produkty mleczne

Jogurt, mleko poch. zwierzęcego, twaróg, lody

Mleko bezlaktozowe, jogurty bezlaktozowe

Pozostałe

Cukier brzozowy (ksylitol), słodziki (mmanitol, maltitol, sorbitol), miód, syrop z agawy, syrop glukozo-fruktozowy

Aspartam, cukier kryształ, stewia,