Mojito to jeden z najpopularniejszych koktajli alkoholowych, pochodzenia kubańskiego. Ten drink robiony jest na bazie białego rumu, a dzięki zawartości mięty i dużej ilości kruszonego lodu jest bardzo orzeźwiający o słodko-kwaśno-miętowym smaku.
Za pierwowzór mojito uważa się napój pity przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza, kapitana Drake’a. Zwykł on pijać tafię – alkohol uzyskiwany z trzciny cukrowej, z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Moment, w którym tafię zastąpił rum, to narodziny prawdziwego mojito.
Mojito serwuje się schłodzone, najsmaczniejsze jest latem, gdy listki mięty są pierwszej świeżości – wonne i pachnące.
Mojito - jak zrobić?
W łatwy sposób można go zrobić samodzielnie. Podajemy najpopularniejsze przepisy na mojito.
Mojito klasyczne z rumem
Składniki:
- 60 ml białego rumu,
- sok z połowy limony,
- 15 ml syropu cukrowego,
- 50 ml wody sodowej,
- lód,
- kilka gałązek mięty
Rozgnieć gałązkę mięty na dnie szklanki. Wrzuć skórkę z połówki wyciśniętej limony. Dosyp trochę tłuczonego lodu. Shaker wypełnij kostkami lodu do połowy. Wlej do shakera rum, sok z limony, parę kropel wódki gorzkiej i syrop cukrowy. Dobrze wstrząśnij. Przelej odcedzoną zawartość shakera do szklanki, dolej wody sodowej i delikatnie zamieszaj. Udekoruj szklankę gałązkami mięty i limoną. Drink podawaj ze słomką.
Mojito arbuzowe
Składniki:
- 40 ml wódki arbuzowej
- 40 ml rumu
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- kilka listków mięty
- pół limonki
- lód kruszony
- Sprite do dopełnienia
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucamy limonkę pokrojoną w ćwiartki, dodaję cukier i ugniatamy tłuczkiem barowym, żeby limonka puściła sok. Dodajemy miętę i jeszcze raz ugniatamy. Wrzucamy kruszony lód (tak do pół szklanki), dodajemy alkohole i mieszamy całość delikatnie łyżką. Dodajemy jeszcze kruszony lód i dopełniamy Spritem. Podajemy ze słomką i dekoracją z mięty lub arbuza.
Mojito bezalkoholowe
Składniki:
- 2 łyżeczki Cukier trzcinowy
- 1 Limonka
- 5-8 listków świeżej mięty
- 250 ml Lemon-lime soda
- 5-10 pokruszonych kostek lodu
Przygotowanie:
Kroimy limonkę na pół. Następnie odcinamy jeden plasterek, a pozostałe dwie cząstki kroimy na ćwiartki. Do szklanki wsypujemy dwie łyżeczki cukru trzcinowego, wkładami 2 listki mięty oraz plasterek limonki. Ugniatamy zawartość tłuczkiem barowym. Następnie wypełniamy szklankę kruszonym lodem wkładając między warstwy lodu pozostałe liście mięty oraz ćwiartki limonki. Dopełniamy szklanką lime-lime soda (sprite/7-up). Dekorujemy łodyżką mięty oraz dwoma szerokimi słomkami
Mojito z malinami
Składniki:
- 40 ml rumu
- pół limonki + plasterek do dekoracji
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 8-10 listków mięty
- garść malin + 2-3 do dekoracji
- kilka kostek lodu lub lód kruszony
- woda gazowana do dopełnienia
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucamy limonkę pokrojoną w ósemki, cukier, maliny, miętę. Wszystko dość mocno ugniatamy, żeby owoce puściły sok. Dodajemy rum, mieszamy i dodajemy kostki lodu. Na koniec dopełniamy wodą gazowaną. Dekorujemy plasterkiem limonki i malinami. Podajemy z grubą słomką.
Mojito z wódką
Składniki:
- ½ pęczka świeżej mięty
- Limonka
- 40 ml wódki czystej
- 2-3 łyżeczki brązowego cukru
- Tłuczony lód
- Przygotowanie:
Przygotowanie:
Miętę opłukać, osączyć. Limonkę sparzyć, przekroić na pół. Jedną połówkę pokroić na ćwiartki. Wrzucić do wysokiej szklanki. Dodać cukier i garść mięty. Chwilę ucierać. Wlać wódkę i wyciśnięty z połówki limonki sok. Wymierzać, dopełnić lodem. Udekorować pozostałymi liśćmi mięty.
Zobacz też:
Komentarze