Mojito to jeden z najpopularniejszych koktajli alkoholowych, pochodzenia kubańskiego. Ten drink robiony jest na bazie białego rumu, a dzięki zawartości mięty i dużej ilości kruszonego lodu jest bardzo orzeźwiający o słodko-kwaśno-miętowym smaku.
Za pierwowzór mojito uważa się napój pity przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza, kapitana Drake’a. Zwykł on pijać tafię – alkohol uzyskiwany z trzciny cukrowej, z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Moment, w którym tafię zastąpił rum, to narodziny prawdziwego mojito.

Mojito serwuje się schłodzone, najsmaczniejsze jest latem, gdy listki mięty są pierwszej świeżości – wonne i pachnące.

Mojito - jak zrobić?

W łatwy sposób można go zrobić samodzielnie. Podajemy najpopularniejsze przepisy na mojito.

Mojito klasyczne z rumem

Składniki:

  • 60 ml białego rumu,
  • sok z połowy limony,
  • 15 ml syropu cukrowego,
  • 50 ml wody sodowej,
  • lód,
  • kilka gałązek mięty

Rozgnieć gałązkę mięty na dnie szklanki. Wrzuć skórkę z połówki wyciśniętej limony. Dosyp trochę tłuczonego lodu. Shaker wypełnij kostkami lodu do połowy. Wlej do shakera rum, sok z limony, parę kropel wódki gorzkiej i syrop cukrowy. Dobrze wstrząśnij. Przelej odcedzoną zawartość shakera do szklanki, dolej wody sodowej i delikatnie zamieszaj. Udekoruj szklankę gałązkami mięty i limoną. Drink podawaj ze słomką.

 

Mojito arbuzowe

Składniki:

  •     40 ml wódki arbuzowej
  •     40 ml rumu
  •     2 łyżeczki cukru brązowego
  •     kilka listków mięty
  •     pół limonki
  •     lód kruszony
  •     Sprite do dopełnienia

Przygotowanie:

Do szklanki wrzucamy limonkę pokrojoną w ćwiartki, dodaję cukier i ugniatamy tłuczkiem barowym, żeby limonka puściła sok. Dodajemy miętę i jeszcze raz ugniatamy. Wrzucamy kruszony lód (tak do pół szklanki), dodajemy alkohole i mieszamy całość delikatnie łyżką. Dodajemy jeszcze kruszony lód i dopełniamy Spritem. Podajemy ze słomką i dekoracją z mięty lub arbuza.

 

Mojito bezalkoholowe

Składniki:

  • 2 łyżeczki Cukier trzcinowy
  • 1 Limonka
  • 5-8 listków świeżej mięty
  • 250 ml Lemon-lime soda
  • 5-10 pokruszonych kostek lodu

Przygotowanie:

Kroimy limonkę na pół. Następnie odcinamy jeden plasterek, a pozostałe dwie cząstki kroimy na ćwiartki.     Do szklanki wsypujemy dwie łyżeczki cukru trzcinowego, wkładami 2 listki mięty oraz plasterek limonki.  Ugniatamy zawartość tłuczkiem barowym. Następnie wypełniamy szklankę kruszonym lodem wkładając między warstwy lodu pozostałe liście mięty oraz ćwiartki limonki.    Dopełniamy szklanką lime-lime soda (sprite/7-up). Dekorujemy łodyżką mięty oraz dwoma szerokimi słomkami

 

Mojito z malinami

Składniki:

  •     40 ml rumu
  •     pół limonki + plasterek do dekoracji
  •     2 łyżeczki brązowego cukru
  •     8-10 listków mięty
  •     garść malin + 2-3 do dekoracji
  •     kilka kostek lodu lub lód kruszony
  •     woda gazowana do dopełnienia

Przygotowanie:

Do szklanki wrzucamy limonkę pokrojoną w ósemki, cukier, maliny, miętę. Wszystko dość mocno ugniatamy, żeby owoce puściły sok. Dodajemy rum, mieszamy i dodajemy kostki lodu. Na koniec dopełniamy wodą gazowaną. Dekorujemy plasterkiem limonki i malinami. Podajemy z grubą słomką.


Mojito z wódką

Składniki:

  • ½ pęczka świeżej mięty
  • Limonka
  • 40 ml wódki czystej
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru
  • Tłuczony lód
  • Przygotowanie:

Przygotowanie:

Miętę opłukać, osączyć. Limonkę sparzyć, przekroić na pół. Jedną połówkę pokroić na ćwiartki. Wrzucić do wysokiej szklanki. Dodać cukier i garść mięty. Chwilę ucierać. Wlać wódkę i wyciśnięty z połówki limonki sok. Wymierzać, dopełnić lodem. Udekorować pozostałymi liśćmi mięty.

mojito-przepis

 

Zobacz też:

Orzeźwiające mojito na 4 sposoby ->>