Moringa należy do starożytnych roślin leczniczych. Inaczej nazywana jest drzewem chrzanowym. Nazwa pochodzi od korzeni drzewa, które są w smaku zbliżone do chrzanu.
W naturze rośnie u podnóży Himalajów, osiągając około pięciu do dziesięciu metrów wysokości, z pęczkami małych owalnych liści i kwiatami kremowego koloru. Moringa nazywane jest również cudownym drzewem, gdyż każda jego część jest pożyteczna.

Moringa - skład i właściwości lecznicze

Najwięcej wartości odżywczych można znaleźć w surowych liściach moringi, ale nawet po wysuszeniu zachowują ich bardzo dużo. W liściach drzewa Moringa zawarte są wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin i składników mineralnych.

Moringa zawiera duże ilości chlorofilu, który wspomaga oczyszczanie organizmu, regeneruje go i ma zdolność do niszczenia chorobotwórczych drobnoustrojów, m.in. bakterii i grzybów. Chlorofil pozytywnie wpływa też na układ pokarmowy i wydalniczy. Działa przeciwzapalnie, zwiększa liczbę czerwonych krwinek i wspomaga leczenie anemii.

W morindze wiele jest białka (w 100g dwa razy więcej niż w soi). Według danych ma w sobie 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze oraz 4-krotonie więcej witaminy A niż uważane za jej świetne źródło marchewka. Dodatkowo ma w sobie bardzo dużo witaminy E. 4-krotnie więcej niż kiełki pszenicy, 25-krotnie więcej żelaza niż w szpinaku, 15-krotnie więcej potasu niż w bananach.  W jej składzie jest również wiele cennych pierwiastków, które stosunkowo rzadko występują w świecie roślin na co dzień spożywanych. Jest wśród nich mangan, chrom i bor. Bor ma olbrzymi wpływ na gospodarkę wapniową organizmu. Mangan pełni istotną rolę w utrzymaniu zdrowych stawów i kości, natomiast chrom wspomaga metabolizm i sprzyja odchudzaniu.

Moringa dodatkowo zawiera witaminę B1, witaminę B2, witaminę B3, witaminę B6, witaminę B7, witaminę D, witaminę K, wapń, miedź, cynk, kwercetynę, kempferol, beta sitosterol, kwas kawoilochinowy, zeatynę, enzymy, Omega 3, Omega 6, Omega 9.

Liście moringi wyróżniają się niską wartością kaloryczną, przez co mogą być stosowane w czasie diety odchudzającej.

Tak imponujący skład czyni ją rośliną bardzo cenną w ziołolecznictwie. Stosuje się ją by łagodzić objawy astmy, reumatyzmu, padaczki. Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwymiotne. Liście moringi zmniejszają katar i gorączkę, pomagają w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Za działanie zwalczające infekcje odpowiada zawarty w niej związek – salwesterol.

Moringa wpływa pozytywnie na pracę układu krążenia i obniżenie cholesterolu, co przekłada się na prawidłową pracę serca. Bardzo mocno wspomaga także pracę mózgu oraz układu nerwowego. Może zapobiegać powstaniu choroby Alzhaimera. Dodatkowo zapobiega powstawaniu stanów zapalnych oraz łagodzi te już powstałe, wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi. Kolejną korzyścią płynącą ze stosowania tego cudownego drzewa jest jego pozytywne działanie na wątrobę. Wspomaga jej pracę oraz ją oczyszcza. Normuje także poziomy enzymów występujących w wątrobie.

Składniki wyodrębnione w morindze pozwalają sądzić, że roślina jest cennym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Obecne w niej są m.in. glukozynolany i izotiocyjanian benzylu, które zostały dokładnie przebadane, a ich zdolność do niszczenia komórek nowotworowych potwierdzona licznymi badaniami.
Moringa jest naturalnym antybiotykiem i działa stymulująco. Ważnym antyoksydantem, który posiada to roślina jest zeatyna. Substancja ta umożliwia przyswajanie witamin i minerałów. 

Suszone liście moringi można kupić mielone lub w całości. Nadają się do robienia herbaty – łyżeczkę suszu należy wtedy parzyć przez 5–10 minut w szklance gorącej wody. Można też dodać je do koktajlu, owsianki, sosu lub sałatki. Jeżeli uda się dotrzeć do świeżych liści moringi, zrobiony z nich sok można użyć do zwalczania nadciśnienia, gorączki, zapalenia oskrzeli lub infekcji ucha.

Olej z nasion moringi

Z nasion moringi pozyskuje się bardzo cenny olej. W ponad 70% składa się z kwasu oleinowego. Jest cennym składnikiem diety przeciwmiażdżycowej. Obniża zawartość „złego” cholesterolu i zmniejsza lepkość krwi, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów.

W oleju znaleźć można również kwas oleopalmitynowy (MUFA) oraz kwasy linolowy i linolenowy. Wszystkie wykazują cenne dla zdrowia właściwości. Zdaniem nigeryjskich naukowców, olej moringa ma zdolność regenerowania wątroby, jeśli do uszkodzenia narządu przyczyniły się leki lub wirusy.

Moringa - kwiaty, liście, korzenie, kora

Z kory produkuje się papier i liny, ziarna pomagają oczyszczać wodę, a cała roślina stosowana jest jako biopaliwo, nawóz lub pasza dla zwierząt. Ziarna nie tylko dostarczają cennego oleju, ale wykorzystuje się je również do produkcji mydła i farb.

 Moringa – przeciwwskazania

Suszone liście Moringa to proszek o silnych właściwościach i działaniu, więc wskazane jest jego stopniowe spożywanie, zaczynając od małych dawek i zwiększając je w razie potrzeby.
Osoby chore na poważne schorzenia najlepiej, aby skonsultowały się z lekarzem w kwestii zażywania i dawkowania proszku. Przeciwwskazany jest on kobietom w ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy. Kora drzewa Moringa ma działanie poronne.