Naukowcy uważają, że jedna mrożona cytryna zawiera aż 22 substancje antyoksydacyjne, takie jak np. limonoidy, pektyny, witaminę C oraz flawonoidy, które prawdopodobnie unieszkodliwiają komórki rakowe, oraz chronią naturalne mechanizmy obronne organizmu. Co ważne, cytryna uszkadza tylko komórki rakowe – inne pozostawiając w nienaruszonym stanie.

Nie można powiedzieć, że jest ona w 100% skutecznym lekarstwem na raka, ale zapewnia terapię uzupełniającą, która może wesprzeć jego leczenie, zapobiega powstawaniu nowotworów oraz zmniejsza negatywne skutki chemioterapii.
Co bardzo ważne terapia cytrynami nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Warto zastosować taką kurację w poniższych wypadkach:

  •     rak wątroby
  •     rak prostaty
  •     rak trzustki
  •     rak jelita grubego i odbytu
  •     neuroblastomy
  •     leukemii

Dlaczego właśnie mrożona?

Witamina C rozpuszcza się w wodzie. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że traci ona swoje najcenniejsze wartości. Zamrożona zachowuje wszystkie swoje najcenniejsze właściwości.

Ale nie tylko w temacie przeciwnowotworowym warto stosować mrożoną cytrynę. Ma ona wiele więcej zalet:

1. Mrożona skórka cytryny - źródło witamin

Skórka cytryny zawiera ponad 10 razy więcej witamin niż sok! Warto pamiętać, że najwięcej cennych wartości ma zewnętrzna warstwa skórki. Wśród witamin posiada:

  • Pektyny
  • Witamina C
  • Flawonoidy
  • Ponad 22 różnych związków spowalniających utlenianie komórek.

2. Mrożona skórka cytryny  - chroni i wzmacnia system odpornościowy

Mrożona cytryna skutecznie zwalcza takie choroby ja przeziębienie, infekcję, czy grypę…
Większość z nas najczęściej robi napary ze skórki z cytryny, jednak podczas gotowania,  traci ona nawet 40% właściwości zdrowotnych. Kiedy jednak zostanie ona zamrożona, wszystkie jej właściwości zostaną zachowane. Włącznie ze smakiem.

3. Mrożona cytryna -  na nadwagę

Cytryna ma właściwości oczyszczające ciało i zwalcza lipidy obecne w krwi, które przyczyniają się do powstawania złego cholesterolu. 
Dietetycy twierdzą, że dobrze jest spożywać około 75 gramów cytryny każdego dnia, aby móc w zdrowy sposób zrzucić kilka kilogramów. Trzeba jednak pamiętać, ze sama cytryna nie pomoże bez zbilansowanej, zdrowej diety.

4. Mrożona cytryna -  oczyszcza krew

Oczyszcza krew ze złogów i toksyn, dzięki czemu zapobiega chorobom sercowym.

5. Mrożona cytryna - na bakterie i pasożyty

Eliminuje bakterie, wirusy i grzyby z organizmu. Eliminuje także drobnoustroje i pasożyty z przewodu pokarmowego, pomagając tym samym w trawieniu i przyswajaniu składników odżywczych.

6. Mrożona cytryna - skarbnica witaminy C

Zawiera dużą zawartość witaminy C, która spowalnia proces starzenia się, wspomaga produkcje kolagenu.

Jak zrobić mrożoną cytrynę?

Do mrożenia nadają się jedynie cytryny organiczne, z ekologicznych upraw, wtedy mamy pewność, że w skórce nie znajdują się szkodliwe substancje chemiczne.
Przed zamrożeniem, cytryny trzeba dobrze umyć i wysuszyć.
Następnie włóż je do zamrażalnika, najlepiej w całości, na co najmniej 12 godzin.
Gdy dokładnie zamarzną wyjmij je z zamrażalnika. Zetrzyj na tarce, razem ze skórką, miąższem i nasionami.  Startą cytrynę można spożywać wedle uznania. Można ją dodać do sałatki, sosu, jogurtu, makaronu czy lodów domowej roboty. Można ją też dodać do koktajli owocowych, soku czy herbaty.

Idealnie jest spożywać 75 gramów mrożonej cytryny każdego dnia