Mrożona herbata - Miętowa świeżość

Szklanka 350 ml – 1 porcja

Składniki:
•    1 torebka herbaty miętowej
•    250 ml gorącej wody
•    15 ml świeżego soku z cytryny
•    1 łyżka cukru
•    1 limonka
•    Trawa cytrynowa lub świeże liście mięty
•    Kostki lodu

Przygotowanie:
Herbatę parzymy zgodnie z metodą zalecaną na opakowaniu. Następnie dodajemy do niej cukier, mieszamy i odstawiamy napar do wystygnięcia. Do schłodzonej herbaty dodajemy sok z cytryny i kostki lodu. Do szklanki, w której będziemy podawać herbatę wyciskamy trochę soku z limonki, a następnie wlewamy napój. Dodatkowo możemy przetrzeć limonką krawędzie szklanki. Na koniec możemy dodać trawę cytrynową lub świeże liście mięty.

Mrożona herbata - Brzoskwiniowe orzeźwienie

Szklanka 350 ml – 1 porcja

Składniki:
•    1 torebka herbaty Earl Grey
•    250 ml gorącej wody
•    60 ml syropu brzoskwiniowego
•    15 ml świeżego soku z cytryny
•    Świeże liście mięty
•    Plasterek cytryny
•    Kostki lodu

Przygotowanie:
Herbatę parzymy zgodnie z metodą zalecaną na opakowaniu. Gotowy napar studzimy, a następnie dodajemy do niego syrop brzoskwiniowy i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, wrzucamy kostki lodu, a na koniec mrożoną herbatę dekorujemy liśćmi mięty i plasterkiem cytryny.

iStock

Mrożona herbata - Waniliowa słodycz

Szklanka 350 ml – 1 porcja

Składniki:
•    1 torebka herbaty Ahmad Tea London Vanilla Tranquillity
•    250 ml gorącej wody
•    3 łyżeczki brązowego cukru
•    15 ml mleka
•    Świeża laska wanilii
•    Kostki lodu

Przygotowanie:
Herbatę Ahmad parzymy zgodnie z metodą zalecaną na opakowaniu. Następnie dodajemy brązowy cukier, mieszamy i odstawiamy napar do wystygnięcia. Do schłodzonej herbaty dodajemy mleko i kostki lodu. Na koniec możemy dodać świeżą laskę wanilii.

Przepisy przygotowali Eksperci Ahmad Tea London.