PORCJA: 316 kcal
PRZYGOTOWANIE: 15 minut

Składniki na 10 porcji:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 kg truskawek
  • 170 ml kremówki

Przygotowanie

1. Cukier wsypać do rondelka. Zalać szklanką wody. Podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści. Wystudzić. Truskawki opłukać. 100 g odłożyć. Z reszty usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Truskawkowe purée wymieszać z syropem. Wstawić na godzinę do lodówki.

2. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Wymieszać z purée truskawkowym. Masę wlać do silikonowej okrągłej formy. Wierzch wyrównać. Mus wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Wyjąć. Udekorować pozostałymi owocami. Podawać zaraz po wyjęciu z zamrażalnika.

Nasza rada: aby deser był bardziej kremowy, można go w trakcie mrożenia kilkakrotnie przemieszać łyżką. Zapobiega to tworzeniu się kryształków lodu. Gładką konsystencję zapewni też dodanie do truskawkowej pulpy 2–3 łyżek serka mascarpone.