Amerykańskie muffinki różnią się od klasycznych babeczek. Mają one delikatniejsze i wilgotniejsze ciasto do którego zamiast masła dodajemy olej. Muffiny najczęściej są nadziewamy dowolnymi dodatkami, ale unikamy kremów i polew na górze. Jak zrobić muffinki? Sprawdźcie!
Muffinki mocno czekoladowe – przepis
Składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 i ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- Jedna tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady – opcjonalnie dla jeszcze bardziej czekoladowego smaku
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsypujemy suche składniki. Mieszamy i dodajemy mleko, jajko i olej. Mieszamy do połączenia wszystkich składników łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
- Czekoladę kroimy na drobną kostkę, dodajemy do masy i ponownie delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy na specjalną blachę wyłożoną papierkami do babeczek.
- Muffinki pieczemy przez 30 minut w 200°C.
Muffinki z kawałkami czekolady – przepis
Składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 i ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- tabliczka mleczne, gorzkiej lub białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsypujemy suche składniki. Mieszamy i dodajemy mleko, jajko i olej. Mieszamy do połączenia wszystkich składników łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
- Czekoladę kroimy na drobną kostkę, dodajemy do masy i ponownie delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy na specjalną blachę wyłożoną papierkami do babeczek.
- Muffinki pieczemy przez 30 minut w 200°C.
>>> Sprawdź przepis na babeczki z kremem truskawkowym! <<<
Muffinki z owocami – przepis
Składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 i ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- 100 gram jagód, malin lub innych ulubionych owoców (mogą być mrożone)
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsypujemy suche składniki. Mieszamy i dodajemy mleko, jajko i olej. Mieszamy do połączenia wszystkich składników łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
- Owoce dodajemy do masy, bez względu na to czy są mrożone czy świeże i ponownie delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy na specjalną blachę wyłożoną papierkami do babeczek.
- Muffinki pieczemy przez 30 minut w 200°C.
Komentarze