Amerykańskie muffinki różnią się od klasycznych babeczek. Mają one delikatniejsze i wilgotniejsze ciasto do którego zamiast masła dodajemy olej. Muffiny najczęściej są nadziewamy dowolnymi dodatkami, ale unikamy kremów i polew na górze. Jak zrobić muffinki? Sprawdźcie!

Muffinki mocno czekoladowe – przepis

Składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • Jedna tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady – opcjonalnie dla jeszcze bardziej czekoladowego smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsypujemy suche składniki. Mieszamy i dodajemy mleko, jajko i olej. Mieszamy do połączenia wszystkich składników łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
  2. Czekoladę kroimy na drobną kostkę, dodajemy do masy i ponownie delikatnie mieszamy.
  3. Ciasto przekładamy na specjalną blachę wyłożoną papierkami do babeczek.
  4. Muffinki pieczemy przez 30 minut w 200°C.

Muffinki z kawałkami czekolady – przepis

Składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • tabliczka mleczne, gorzkiej lub białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsypujemy suche składniki. Mieszamy i dodajemy mleko, jajko i olej. Mieszamy do połączenia wszystkich składników łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
  2. Czekoladę kroimy na drobną kostkę, dodajemy do masy i ponownie delikatnie mieszamy.
  3. Ciasto przekładamy na specjalną blachę wyłożoną papierkami do babeczek.
  4. Muffinki pieczemy przez 30 minut w 200°C.

>>> Sprawdź przepis na babeczki z kremem truskawkowym! <<<

Muffinki z owocami – przepis

Składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 100 gram jagód, malin lub innych ulubionych owoców (mogą być mrożone)

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsypujemy suche składniki. Mieszamy i dodajemy mleko, jajko i olej. Mieszamy do połączenia wszystkich składników łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
  2. Owoce dodajemy do masy, bez względu na to czy są mrożone czy świeże i ponownie delikatnie mieszamy.
  3. Ciasto przekładamy na specjalną blachę wyłożoną papierkami do babeczek.
  4. Muffinki pieczemy przez 30 minut w 200°C.