Ryba po grecku to danie, które lubią wszyscy, nawet jeśli nie przepadają za rybą. Wszystko dzięki dodatkowi duszonych warzyw. Ich mocny, wyrazisty smak uzyskasz, wzbogacając potrawę odpowiednimi przyprawami i dodatkami.

Ryba po grecku - składniki:

  • 800 g  filetów z ryby (dorsz, sola, mintaj)
  • łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
  • 4 marchewki i 2 pietruszki
  • biała część pora
  • 2 duże cebule
  • 6 łyżek oleju
  • liść laurowy
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego
  • 2–3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sok z cytryny
  • łyżka mąki
  • pieprz

Ryba po grecku - przygotowanie

1. Rybę opłukać. Wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze porcje. Oprószyć z obu stron przyprawami. Odstawić na 30 minut do lodówki. Warzywa obrać, opłukać. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Por i cebulę posiekać. Warzywa podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Podlać 2–3 łyżkami wody. Dodać przyprawy. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy i sok z cytryny oraz pieprz do smaku.

2. Rybę oprószyć ze wszystkich stron mąką. Resztę oleju mocno rozgrzać. Wrzucić na niego rybę. Dzwonka smażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na półmisek. Obłożyć warzywami. Podawać na ciepło lub zimno.

ryba-po-grecku-przepis
BBS Studio