Ryba po grecku to danie, które lubią wszyscy, nawet jeśli nie przepadają za rybą. Wszystko dzięki dodatkowi duszonych warzyw. Ich mocny, wyrazisty smak uzyskasz, wzbogacając potrawę odpowiednimi przyprawami i dodatkami.
Ryba po grecku - składniki:
- 800 g filetów z ryby (dorsz, sola, mintaj)
- łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
- 4 marchewki i 2 pietruszki
- biała część pora
- 2 duże cebule
- 6 łyżek oleju
- liść laurowy
- 3–4 ziarna ziela angielskiego
- 2–3 łyżki przecieru pomidorowego
- sok z cytryny
- łyżka mąki
- pieprz
Ryba po grecku - przygotowanie
1. Rybę opłukać. Wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze porcje. Oprószyć z obu stron przyprawami. Odstawić na 30 minut do lodówki. Warzywa obrać, opłukać. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Por i cebulę posiekać. Warzywa podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Podlać 2–3 łyżkami wody. Dodać przyprawy. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy i sok z cytryny oraz pieprz do smaku.
2. Rybę oprószyć ze wszystkich stron mąką. Resztę oleju mocno rozgrzać. Wrzucić na niego rybę. Dzwonka smażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na półmisek. Obłożyć warzywami. Podawać na ciepło lub zimno.

Komentarze