Fenomen naked cake tkwi w tym, że jest to piramidka z biszkoptów przełożonych kremem. Żadnego lukru, masy cukrowej, marcepanu i figurek. Dzięki temu deser jest znacznie lżejszy i mniej kaloryczny - a ponieważ nic już nie przykrywa kolejnych warstw biszkoptu przełożonego kremem - zyskał miano nagiego tortu.

Można go oczywiście ozdobić, ale delikatnie: świeżymi owocami, koronką, leśnymi motywami, żywymi kwiatami. Zamiast ustawiać taki tort na wymyślnych konstrukcjach, wystarczy np. zwykły plaster grubego drewna.

Zobacz najpiękniejsze torty weselne w stylu naked cake ->>

Na czym polega fenomen naked cake? Pokazuje, że torty mogą być po prostu piękne. Im prostszy tort, tym większe pole popisu wyobraźni przy jego dekoracji.

Warto dodać, że naked cake są o wiele tańsze. Marcepanowa “powłoka” często podnosi cenę tortu nawet dwukrotnie!

Zobacz też: