„Cukierek albo psikus” to pytanie bardzo często można usłyszeć od dzieci, które pięknie przebrane pukają do naszych drzwi 31 października. Rzadko kiedy znajdzie się śmiałek, który prosi o psikus, nie oferując odwiedzającym go przebierańcom słodyczy. A gdyby tak Halloween zacząć od samego śniadania i zaproponować całej rodzinie polecane przez dietetyków FC Barcelona smaczne dyniowe pankejki, które wspólnie możecie udekorować w dynie, potworki czy nietoperze? Gwarantujemy, że Twoje dziecko będzie zachwycone, a wspólne dekorowanie pozwoli na wzmocnienie więzi i będzie wspaniałą zabawą. Skorzystaj z przepisów opublikowanych na stronie Beko i w tegoroczne Halloween #JedzJakMistrz! Zastanawiasz się co jest potrzebne do przygotowania przekąski polecanej przez mistrzów? To proste!

Przepis na dyniowe naleśniki:

Składniki:

  • 80g mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki soli
  • 80g puree z dyni
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Ulubione owoce do dekoracji

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Suche i mokre składniki dokładnie wymieszaj w dwóch oddzielnych miskach. W robocie planetarnym (np. Beko) połącz ze sobą składniki z obu misek i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Przy użyciu głębokiej łyżki (najlepiej wazowej) wylej niewielką ilość ciasta na patelnię i smaż przez około minutę z każdej strony, tak aby pankejk był puszysty i ładnie zarumieniony. Ozdób rysując syropem klonowym straszną minkę, nietoperza lub dynię. Do udekorowania wykorzystaj owoce, które mogą posłużyć za oczy i zęby halloweenowych potworków. Smacznego!

Przepis pochodzi z akcji Beko #jedzjakmistrz.

Więcej przepisów na proste dania dla dzieci na www.beko.pl/jedzjakmistrz