Liczi, zwane również chińską śliwką, to egzotyczny owoc, który ostatnio coraz częściej możemy spotkać na sklepowych półkach. Popularne w Azji, doceniane było przez chińskich cesarzy za smak i wartości odżywcze. Uważali oni bowiem, że owoc ten dodaje im siły i poprawia nastrój. Jak więc je przyrządzić, aby w pełni wykorzystać jego właściwości?

Liczi można jeść zarówno na surowo, jak i po wcześniejszej obróbce termicznej. Należy jednak pamiętać, że oprócz licznych zalet (owoc ma wysoką zawartość witaminy C oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca) ma on również wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie będzie najlepszym dodatkiem dla cukrzyków oraz osób będących na diecie. Jednak miłośnicy kuchni azjatyckiej z pewnością wypróbują przepisy przygotowane przez ekspertów marki Sandra.

Liczi ze względu na krótki czas przydatności do spożycia (już po kilku dniach potrafi się psuć) jest trudne w transporcie i sprzedaży w krajach, w których naturalnie nie występuje. Czasem jednak możemy trafić na owoce w czerwonych skorupkach w sklepach lub na bazarkach z egzotyczną żywnością. Możemy również poszukać liczi już obranego w puszkach – pamiętajmy jednak, aby zwrócić uwagę na to, czy w składzie nie znajdują się konserwanty.

Naleśniki kokosowe z liczi - przepis

Składniki:

Naleśniki

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • Szklanka mleka koksowego
  • ¾ szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Nadzienie

  • 5 owoców liczi z puszki (np. marki Sandra)
  • 2 banany
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki (poza olejem) dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Pamiętajmy, że powinno być gęste, ale lejące. Możemy dodać więcej mleka lub mąki, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Pamiętajmy jednak, aby z mąką kokosową postępować bardzo ostrożnie – dodawajmy ją po trochu i obserwujmy reakcję mieszanki. Mąka kokosowa jest bardzo chłonna, przez co masa może być zbyt gęsta. Wyrobione ciasto smażmy jak normalne naleśniki na rozgrzanym tłuszczu kokosowym.

W celu przygotowania nadzienia rozgrzejmy na patelni masło z cukrem. Kiedy cukier zacznie się karmelizować (lekko rumienić) dolejmy sok pomarańczowy. Wymieszajmy i dodajmy pokrojone banany i liczi. Podsmażmy wszystko razem, aż sok pomarańczowy delikatnie odparuje zostawiając na patelni gęsty sos. Na naleśnika kładziemy nadzienie i rolujemy. Podajemy na ciepło.