Składniki na farsz:

  • 1 cebula                                                          
  • 2 łyżki oleju rzepakowego                                           
  • 500 g pieczarki                                                        
  • 500 g podgrzybków świeżych                                         
  • 150 ml śmietany 22% (np. od OSM Piątnica)   
  •  5 – 6 gałązek świeżego tymianku                                  
  • 150 g żółtego sera                                                     
  • sól, pieprz czarny do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 300 ml mleka                                   
  • 1 szklanka mąki pszennej                      
  • 1 jajko                                      
  • sól, cukier do smaku
  • olej do smażenia

    Przygotowanie:

    1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.
    2. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju.
    3. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki  i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu.
    4. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
    5. Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
    6. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami.
    7. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej Śmietany 22%.