Nalewka cytrusowo-korzenna
Składniki:
- 4 duże pomarańcze
- 4 mandarynki
- 2 limonki
- 1 cytryny
- kawałek imbiru (5 cm)
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 cukier cynamonowy Delecta
- 500 g cukru
- 500 ml spirytusu 96%
- 500 ml przegotowanej wystudzonej wody
Sposób przygotowania:
- Przygotowania warto rozpocząć od dokładnego wyszorowania, a następnie sparzenia owoców wrzątkiem. Przy robieniu nalewek, ważne jest, aby owoce były dojrzałe i nieobite bądź zepsute – samo odcięcie wadliwej części nie wystarczy.
- Po umyciu, kroimy owoce w ósemki razem ze skórką. Dodajemy do nich obrany i pokrojony w plasterki imbir, cukier cynamonowy i anyż. Całość wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem.
- Następnie, zalewamy wszystko spirytusem i wodą.
- Owoce macerujemy w alkoholu przez około 10 dni.
- Codzienne wstrząsanie słojem ułatwi rozpuszczenie cukru.
- Po tym czasie przefiltrowujemy całość za pomocą gazy opatrunkowej i rozlewamy do butelek.
Komentarze