Nalewka korzenna z dyni
Składniki:
- kilogram dyni,
- litr wódki lub 500 ml spirytusu i 500 ml wódki,
- kawałek kory cynamonowej,
- 5 cm kawałek imbiru,
- szklanka wody,
- szklanka cukru,
- 3 łyżki miodu.
Przygotowanie:
- Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę. W przypadku dyni hokkaido nie musisz się jej pozbywać.
- Przełóż dynię do wysokiego słoika uprzednio wyparzonego wrzątkiem.
- Dodaj cynamon oraz imbir pokrojony w cieńsze plasterki. Zalej całość alkoholem.
- Dokładnie zakręć wieczko i przełóż do ciepłego i słonecznego miejsca przynajmniej na 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie zlej nalew i przefiltruj.
- Przygotuj syrop na bazie cukru, miodu i wody.
- Dodaj go do nalewu i przelej wraz z nalewem do wyparzonego słoika.
- Nalewka jest gotowa do wypicia po 3-4 miesiącach odleżenia.
Komentarze