Nalewka korzenna z dyni

Składniki:

  • kilogram dyni,
  • litr wódki lub 500 ml spirytusu i 500 ml wódki,
  • kawałek kory cynamonowej,
  • 5 cm kawałek imbiru,
  • szklanka wody,
  • szklanka cukru,
  • 3 łyżki miodu.

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę. W przypadku dyni hokkaido nie musisz się jej pozbywać.
  2. Przełóż dynię do wysokiego słoika uprzednio wyparzonego wrzątkiem.
  3. Dodaj cynamon oraz imbir pokrojony w cieńsze plasterki. Zalej całość alkoholem.
  4. Dokładnie zakręć wieczko i przełóż do ciepłego i słonecznego miejsca przynajmniej na 2-3 tygodnie.
  5. Po tym czasie zlej nalew i przefiltruj.
  6. Przygotuj syrop na bazie cukru, miodu i wody.
  7. Dodaj go do nalewu i przelej wraz z nalewem do wyparzonego słoika.
  8. Nalewka jest gotowa do wypicia po 3-4 miesiącach odleżenia.