Nalewka miętowa ma też właściwości zdrowotne. Działa przeciwzapalnie, rozkurczowo i uspokajająco.
Nalewka miętowa
Składniki:
- Średniej wielkości cytryna
- 12 gałązek mięty
- szklanka wody
- 80 g cukru
- 1 cukier cytrynowy Delecta
- 0,7l spirytusu 96%
Na początku płuczemy świeże gałązki mięty i kroimy liście. Następnie podgrzewamy wodę i dodajemy do niej oba cukry i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru i następnie tak przyrządzony „syrop” odstawiamy. Do szklanego, czystego naczynia wkładamy miętę i przelewamy alkohol, jednocześnie przefiltrowując go przez gazę. Do odfiltrowanej miętówki dodajemy wcześniej przegotowany syrop i mieszamy. Miętówkę zostawiamy na ok. 5 dni, macerując. Dla uzyskania klarowności trunku, po tym czasie można przefiltrować nalewkę ponownie.
Komentarze