Nalewka pomarańczowa z kawą i miodem

Składniki:

  • 10 pomarańczy,
  • kubek ziaren kawy,
  • 300 g cukru,
  • litr wódki,
  • 300 ml wody,
  • pół szklanki miodu.

Przygotowanie:

  1. Połowę pomarańczy sparzamy i kroimy na duże plasterki. Drugą połowę przepoławiamy i wyciskamy z nich sok.
  2. Przekładamy plasterki pomarańczy do słoika lub gąsiora, uprzednio wyparzonego.
  3. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, miodem i sokiem pomarańczowym.
  4. Przygotowanym syropem zalewamy pomarańcze i dolewamy alkohol.
  5. Na koniec wsypujemy ziarna ulubionej kawy.
  6. Pozostawiamy w chłodnym i zacienionym miejscu na około 2-3 tygodni.
  7. Po tym czasie zlewamy do buteleczek przez filtr.

Dobra rada:

Do przygotowania bardziej intensywnej nalewki należy użyć także skórek z ekologicznych pomarańczy, pozbawionych pestycydów. Jeżeli nie lubisz posmaku kawy, wystarczy zamienić jej ilość na kawałek imbiru pokrojonego w plasterki.