Czarna porzeczka to nie tylko piękny kolor i ciekawy smak, ale także wiele właściwości zdrowotnych. W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie oraz przy reumatyzmie. Z kolei sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych, a także sprawdza się przy ogólnym osłabieniu organizmu. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Czarną porzeczkę możemy przemycać do naszej diety na wiele sposobów. Jak przygotować nalewkę z czarnej porzeczki?

Nazwa smorodinówka.pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie czarna porzeczka nazywana była „smorodiną”

Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki na spirytusie - składniki:

wsad:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 0,5l spirytusu
  • 200 ml wody

syrop cukrowy:   

  • 0,5kg cukru
  • 0,5l wody

dodatkowo:

  • Słój o pojemności 2l
  • Dwie zamykane butelki o pojemności 0,75l

Nalewka z czarnej porzeczki - sposób przygotowania:

Porzeczki myjemy razem z gałązkami. Dopiero po umyciu usuwamy gałązki. Słoik wyparzamy i wsypujemy do niego owoce.
Mieszamy spirytus z wodą i zalewamy nim owoce.
Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na ok. 1,5 miesiąca.

Raz dziennie trzeba wstrząsnąć słojem.
Po upływie 1,5 miesiąca odcedzamy przez sito albo gazę płyn ze słoja i w równych ilościach przelewamy do butelek.

Następnie przygotowujemy syrop cukrowy i po ostudzeniu przelewamy po równo do wypełnionych przecedzonym wsadem butelek.
Butelki szczelnie zamykamy i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu nawet do roku by nalewka osiągnęła pełnię smaku.

Sprawdź też: