Nalewka z czarnej porzeczki - składniki:

wsad:

  •     1kg czarnych porzeczek
  •     0,5l spirytusu
  •     200 ml wody

syrop cukrowy:   

  • 0,5kg cukru
  • 0,5l wody.

dodatkowo:

  • Słój o pojemności 2l
  • Dwie zamykane butelki o pojemności 0,75l

Nalewka z czarnej porzeczki - sposób przygotowania:

Porzeczki myjemy razem z gałązkami. Dopiero po umyciu usuwamy gałązki. Słoik wyparzamy i wsypujemy do niego owoce.W
Mieszamy spirytus z wodą i zalewamy nim owoce.
Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na ok. 1,5 miesiąca.

Raz dziennie trzeba wstrząsnąć słojem.
Po upływie 1,5 miesiąca odcedzamy przez sito albo gazę płyn ze słoja i w równych ilościach przelewamy do butelek.

Następnie przygotowujemy syrop cukrowy i po ostudzeniu przelewamy po równo do wypełnionych przecedzonym wsadem butelek.
Butelki szczelnie zamykamy i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu nawet do roku by nalewka osiągnęła pełnię smaku.