Nalewka z czerwonej porzeczki, to jedna z pyszniejszych nalewek, która będzie idealna na zimowe wieczory. Ma przepiękny kolor, a jej kwaskowaty smak nadaje jej wyjątkowego aromatu. 

Tradycyjna nalewka z czerwonej porzeczki, to także źródło zdrowia i witamin. 
Czerwona porzeczka zawiera mnóstwo witaminy C - 100 g owoców to około 40-45 mg witaminy, co stanowi blisko 60% dziennego zapotrzebowania. To właśnie dzięki niej porzeczkowe specjały zyskują wiele cech prozdrowotnych. Do najważniejszych z nich należy wzrost odporności organizmu oraz neutralizowanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia. Z tego samego powodu porzeczki mogą przyczynić się do szybszej poprawy samopoczucia w czasie przeziębienia, w czym pomaga obecność witaminy P ułatwiającej wchłanianie witaminy C.

Zobacz też:
5 powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki ->>

Zobaczcieprzepis na nalewkę z czerwonej porzeczki:

Nalewka z czerwonej porzeczki na miodzie - przepis babci

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 900 g czerwonej porzeczki,
  • 600 ml wódki,
  • 300 ml spirytusu,
  • laska wanilii,
  • 500 g cukru,
  • 100 g miodu akacjowego.

Przygotowanie:

  1. Z porzeczek usunąć szypułki.
  2. Owoce włożyć do słoja razem z rozkrojoną laską wanilii. Zalać alkoholem.
  3. Odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce.
  4. Płyn przecedzić przez gazę, przelać do butelek, a owoce zasypać cukrem i zalać miodem.
  5. Odstawić na 14 dni. Odcisnąć.
  6. Syrop połączyć ze zlaną częścią nalewki. Przefiltrować i przelać do butelek.
  7. Odstawić na 6 miesięcy.

Zobacz:

Nalewka z wiśni, czyli wiśniówka - przepis babci, który zawsze wychodzi! ->>

Orzechówka, czyli zdrowotna nalewka z orzechów włoskich ->>

Nalewka z czerwonej porzeczki i malin - przepis

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 500 g czerwonej porzeczki,
  • 500 g malin,
  • 500 ml spirytusu,
  • 500 ml wódki,
  • 300 g cukru,
  • 200 g miodu.

Przygotowanie:

  1. Z porzeczek usunąć szypułki.
  2. Owoce włożyć do słoja razem z rozkrojoną laską wanilii. Zalać alkoholem.
  3. Odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce.
  4. Płyn przecedzić przez gazę, przelać do butelek, a owoce zasypać cukrem i zalać miodem.
  5. Odstawić na 14 dni. Odcisnąć.
  6. Syrop połączyć ze zlaną częścią nalewki. Przefiltrować i przelać do butelek.
  7. Odstawić na 6 miesięcy.