Właściwości zdrowotne gruszek

Świeża, średnia gruszka ma ok. 60 kalorii. Zawiera wiele składników w tym sporo potasu, ale jet też bogata w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Gruszki zawierają witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. W miarę dojrzewania owoców ilość kwasów organicznych i pektyn maleje, a rośnie natomiast zawartość cukrów.

Gruszki nie są ciężkostrawne, mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem.
Dojrzałe, miękkie gruszki pobudzają trawienie i przeciwdziałają zaparciom, a spożywane w większych ilościach mogą nawet wywołać biegunkę, natomiast odmiany cierpkie i mało soczyste, zawierające dużo garbników, które pomagają w leczeniu biegunki.
W gruszkach występują komórki kamienne, czyli twarde cząstki miąższu wielkości ziarenek piasku wspomagające perystaltykę jelit.

Sok z gruszek łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate.

Gruszki mogą pobudzać nasz mózg do wydajniejszego działania, dzięki zawartości boru. Dzięki temu pierwiastkowi łatwiej nam pracować umysłowo. Bor pobudza szare komórki do wytężonej pracy oraz poprawia koncentrację. Pierwiastek ten jest też szczególnie ważny podczas procesów związanych z transportem wapnia w organizmie. W szczególności bor zapobiega ubytkom wapnia z kości. Dlatego dojrzałe gruszki powinny jeść osoby szczególnie narażone na osteoporozę.

Gruszki zawierają jod, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy i zapobiega jej schorzeniom.

Nalewka z gruszek to, podobnie jak aroniówka, pigwówka czy nalewka z jeżyn, jeden z najbardziej lubianych przepisów na domowe przetwory z owoców. I chociaż musi trochę postać, by nabrać smaku oraz mocy - warto zaczekać na degustację, nawet do następnego roku. Słodka, o lekko koniakowym posmaku, będzie idealnym dodatkiem do deserów. Jak ją przygotować?

Nalewka z gruszek - składniki:

  • 2 szklanki wódki
  • szklanka wody
  • 3 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • kawałek laski cynamonu
  • 2 goździki
  • kilogram dojrzałych gruszek.

Nalewka z gruszek - przygotowanie:

1. Umyj i obierz gruszki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w plasterki.

2. Cukier i wodę podgrzej w garnku, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Dodaj gruszki i przyprawy i gotuj dalej aż doprowadzisz do wrzenia. Następnie skręć ogień na mniejszy i gotuj pod przykryciem około 30 minut, aż gruszki będą przezroczyste. Odstaw do wystygnięcia. 

3. Gdy syrop będzie zimny, wymieszaj go z wódką. Przelej do butelek i szczelnie je zamknij, a następnie odstaw w ciemne miejsce. Nalewka z gruszek będzie najlepsza po około roku leżakowania.

nalewka-gruszkowa

Shutterstock

Przepis pochodzi z serwisu Moje Gotowanie.

--

Zobacz też: 3 sprawdzone przepisy na nalewkę z aronii >>>