Nalewka z gruszek to, podobnie jak aroniówka, pigwówka czy nalewka z jeżyn, jeden z najbardziej lubianych przepisów na domowe przetwory z owoców. I chociaż musi trochę postać, by nabrać smaku oraz mocy - warto zaczekać na degustację, nawet do następnego roku. Słodka, o lekko koniakowym posmaku, będzie idealnym dodatkiem do deserów. Jak ją przygotować?
Nalewka z gruszek - składniki:
- 2 szklanki wódki
- szklanka wody
- 3 szklanki cukru
- laska wanilii
- kawałek laski cynamonu
- 2 goździki
- kilogram dojrzałych gruszek.
Nalewka z gruszek - przygotowanie:
1. Umyj i obierz gruszki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
2. Cukier i wodę podgrzej w garnku, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Dodaj gruszki i przyprawy i gotuj dalej aż doprowadzisz do wrzenia. Następnie skręć ogień na mniejszy i gotuj pod przykryciem około 30 minut, aż gruszki będą przezroczyste. Odstaw do wystygnięcia.
3. Gdy syrop będzie zimny, wymieszaj go z wódką. Przelej do butelek i szczelnie je zamknij, a następnie odstaw w ciemne miejsce. Nalewka z gruszek będzie najlepsza po około roku leżakowania.
Shutterstock
Przepis pochodzi z serwisu Moje Gotowanie.
--
Zobacz też: 3 sprawdzone przepisy na nalewkę z aronii >>>
Komentarze