Nalewka jagodowa to jeden z popularniejszych sezonowych alkoholi, który w Polsce przygotowuje się od lat. Jest smaczna, przygotowuje się ją z kilku składników, a do tego ma właściwości lecznicze. Poznaj sprawdzone przepisy na nalewki z jagód na spirytusie, na wódce, bez cukru, z jagód mrożonych i z jagody kamczackiej.

Nalewka jagodowa

Jagody leśne znane są również pod nazwą czernica lub borówka czarna. Są one bogatym źródłem garbników, procyjanidów, antocyjanów oraz różnego rodzaju cukrów, kwasów i pektyn.  Dzięki nim, czarne jagody mają silne działanie anty przeziębieniowe, grzybobójcze,  bakteriobójcze (niszczą gronkowce, a nawet paciorkowce) oraz przeciwwirusowe. Okażą się więc skuteczną, a przy tym naturalną bronią w walce z osłabieniem układu odpornościowego. Nalewka z jagód leśnych będzie ciekawym sposobem na przemycenie prozdrowotnych właściwości do naszej diety. Nalewkę możemy przygotować na kilka sposobów – poznaj je wszystkie!

Nalewka z jagód na wódce – przepis

Nalewka z jagód na wódce jest jednym z najprostszych i najszybszych przepisów.

Składniki:

  • 1 kg świeżych czarnych jagód
  • 1 l wódki
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Jagody oczyszczamy z liści, a następnie dokładnie płuczemy.
  2. Przekładamy je do dużego słoika i zalewamy wódką. Dokładnie zakręcamy i odkładamy do zaciemnionego miejsca na dwa tygodnie. Od czasu do czasu warto wstrząsnąć słoikiem.
  3. Po upływie 2 tygodni odcedzamy jagody.
  4. Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Na wolnym ogniu rozpuszczamy cukier, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Ostudzony syrop wlewamy do słoika, a następnie dokładnie go zakręcamy.
  6. Po około tygodniu nalewkę przelewamy do szklanych butelek, zakręcamy i odstawiamy na kolejne 60 dni. Im dłużej nalewka będzie leżakować, tym wyraźniejszy będzie miała smak.

Nalewka z jagód na spirytusie – przepis

Równie prostym przepisem będzie przygotowanie nalewki na spirytusie. Ta nalewka będzie wzbogacona o smak cytryny i wanilii.

Składniki:

  • 1 kg czarnych jagód
  • 0,8 kg cukru
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,75 l wody
  • sok z połówki cytryny
  • pół laski wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Jagody oczyszczamy z liści, a następnie dokładnie płuczemy.
  2. Przekładamy je do dużego słoika i zalewamy wódką. Dokładnie zakręcamy i odkładamy do zaciemnionego miejsca na dwa tygodnie. Od czasu do czasu warto wstrząsnąć słoikiem.
  3. Po upływie 2 tygodni odcedzamy jagody.
  4. Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Na wolnym ogniu rozpuszczamy cukier, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Ostudzony syrop wlewamy do słoika, dodajemy sok z cytryny i dodajemy pół laski wanilii, a następnie dokładnie go zakręcamy.
  6. Po około tygodniu nalewkę przelewamy do szklanych butelek, zakręcamy i odstawiamy na kolejne 60 dni. Im dłużej nalewka będzie leżakować, tym wyraźniejszy będzie miała smak.

Nalewka z jagód mrożonych – przepis

Nie masz dostępu do świeżych jagód? Nic straconego! Nalewkę z jagód przygotować możesz z owoców mrożonych.

Składniki:

  • 2 kg mrożonych jagód
  • 0,8 kg cukru
  • 2,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożone owoce wsypujemy do słoika, zalewamy spirytusem oraz wódką, a następnie zamykamy i odkładamy do lodówki na 3 dni. Musimy pamiętać, aby codziennie wymieszać zawartość.
  2. Po upływie trzech dni przygotowujemy syrop cukrowy. Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Na wolnym ogniu rozpuszczamy cukier, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Do słoika z jagodami i alkoholem wlewamy ostudzony syrop cukrowy i wrzucamy laskę wanilii. Całość mieszamy, następnie zamykamy i odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
  4. Po tygodniu nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek, w którym powinna postać minimum 60 dni.

Nalewka z jagody kamczackiej – przepis

Do przygotowania nalewki z jagód możemy wykorzystać leśne jagody kamczackie.

Składniki:

  • 1 kg jagody kamczackiej
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 750 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Jagody oczyszczamy z liści, a następnie dokładnie płuczemy.
  2. Przekładamy je do dużego słoika i zalewamy wódką i spirytusem. Dokładnie zakręcamy i odkładamy do zaciemnionego miejsca na 6 tygodni. Od czasu do czasu warto wstrząsnąć słoikiem.
  3. Po upływie 6 tygodni do słoja wlewamy syrop cukrowy. Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Na wolnym ogniu rozpuszczamy cukier, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Ostudzony syrop wlewamy do słoika, a następnie dokładnie go zakręcamy.
  5. Po dwóch tygodniach filtrujemy nalewkę i przelewamy do szklanych butelek, zakręcamy i odstawiamy na kolejne 60 dni. Im dłużej nalewka będzie leżakować, tym wyraźniejszy będzie miała smak.

Nalewka z jagód bez cukru – przepis

Nalewkę przygotować możemy także bez dodatku cukru.

Składniki:

  • 500g czarnych jagód
  • 0,5l spirytusu
  • 0,5l wody
  • pół laski wanilii
  • cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Jagody wsypujemy do słoika i lekko rozgniatamy. Następnie wlewamy wodę, a później spirytus. Dorzucamy wanilię.
  2. Słoik zamykamy i odstawiamy na około 2 tygodnie. Po tym czasie filtrujemy nalewkę, dodajemy kilka kropel cytryny i przelewamy do butelek na około pół roku.

Sprawdź też: