Nalewka z jeżyn jest słodkim i rozgrzewającym napojem. Nie możemy przy tym zapomnieć o jej dobroczynnych właściwościach. Jeżyny zawierają przeciwutleniacze oraz witaminę C, która wzmacnia serce i układ krwionośny. Pamiętaj, aby wybierać dojrzałe owoce – będą najsłodsze i najbardziej soczyste.
Nalewka z jeżyn - przepis
Nalewka z jeżyn - składniki:
- kilogram jeżyn
- 300 g cukru
- laska wanilii
- 1/2 l wódki
- 200 ml spirytusu
Nalewka z jeżyn - przygotowanie:
- Jeżyny płuczemy.
- Wkładamy do dużego słoja razem z cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Zalewamy wódką i spirytusem.
- Odstawiamy na ok. 5 tygodni w słoneczne miejsce.
- Następnie płyn zlewamy i przecedzamy np. przez filitr do kawy lub kilkakrotnie złożoną gazę.
- Przelewamy do butelek. Butelki szczelnie zamykamy.
Shutterstock
--
Zobacz też: Przepis na domowy ajerkoniak >>>
Komentarze