Jeżyna, zwana także ożyną lub ostrężyną, wyglądem przypomina malinę, jednak jej pędy są dłuższe oraz znacznie bardziej kolczaste niż pędy malin, a owoce najczęściej są ciemnofioletowe lub czarne.

Jeżyna posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej. Właściwości jeżyn mogą być wykorzystywane na wiele sposobów. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z tych niewielkich owoców leśnych!

Nalewka z jeżyn - przepis

Nalewka z jeżyn jest słodkim i rozgrzewającym napojem. Nie możemy przy tym zapomnieć o jej dobroczynnych właściwościach. Jeżyny zawierają przeciwutleniacze oraz witaminę C, która wzmacnia serce i układ krwionośny. Pamiętaj, aby wybierać dojrzałe owoce – będą najsłodsze i najbardziej soczyste.

Nalewka z jeżyn - składniki:

  • kilogram jeżyn
  • 300 g cukru
  • laska wanilii
  • 1/2 l wódki
  • 200 ml spirytusu

Nalewka z jeżyn - przygotowanie:

  1. Jeżyny płuczemy.
  2. Wkładamy do dużego słoja razem z cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Zalewamy wódką i spirytusem.
  3. Odstawiamy na ok. 5 tygodni w słoneczne miejsce.
  4. Następnie płyn zlewamy i przecedzamy np. przez filitr do kawy lub kilkakrotnie złożoną gazę.
  5. Przelewamy do butelek. Butelki szczelnie zamykamy. 

nalewka-z-jeżyn-przepis

Shutterstock

Sprawdź też: