Przepis na nalewkę z malin - nalewka z malin na spirytusie

Przygotowanie nalewki z malin nie jest czasochłonne, ale wymaga uzbrojenia się w cierpliwość - na gotową malinówkę musisz poczekać kilka tygodni.

Składniki:

  • 1 kg malin,
  • 0,5 litra spirytusu (60%),
  • 40 dag cukru

Przebierz maliny odrzucając nadpsute owoce. Te, które zostały umieść w zakręcanym słoiku i zalej spirytusem. Postaw słoik w ciepłym miejscu na 7 dni. Codziennie delikatnie nim potrząsaj tak, by owoce równomiernie nasiąkały alkoholem. Idealny będzie np. parapet okna. Po tym czasie przelej spirytus do zamykanego naczynia, a maliny zasyp cukrem. Gdy się rozpuści i minie kilka dni odcedź syrop i wlej do naczynia z odlanym uprzednio spirytusem. Nalewkę z malin rozlej do butelek i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie składniki ostatecznie się połączą, a malinówka nabierze swojego charakterystycznego smaku i koloru.

Przepis na nalewkę z malin - lecznicza nalewka z malin na miodzie

Składniki:

  • 1 kg. malin
  • 0,5 l. wódki  
  • 0,5 l. spirytusu
  • 0,5 l. miodu wielokwiatowego
  • 1/4 l. wody

Przebrane, świeże maliny zalewamy spirytusem. Pozostawiamy na tydzień i po tym czasie zlewamy do oddzielnego naczynia, a owoce ponownie zalewamy tym razem wódką. Pozostawiamy na kolejny tydzień i po tym czasie  wódkę wlewamy do spirytusu, a owoce zalewamy płynnym miodem. Znów pozostawiamy na tydzień. Następnie odlewamy miód z owoców do spirytusu. Jak dokładnie opłukać owoce z miodu? Trzeba wlać do owoców 1/2 l przegotowanej, chłodnej wody, zamieszać i pozostawić na klika dni. Po tym czasie z łatwością przecedzimy owoce, a pozostałą wodę z miodem dodajemy do wymieszanych wcześniej składników.
Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na minimum miesiąc. Po tym czasie rozlewamy do butelek.
Warto poczekać jeszcze chwilę, aby nabrała mocy i aromatu.

Rada
Do przepisu można dodać laskę cynamonu i 5 goździków. Ma wtedy jeszcze lepsze właściwości lecznicze.

Nalewka z malin - właściwości

Nalewka z malin na odporność

Nalewka z malin w medycynie ludowej uważana była za naturalny lek na przeziębienie, anginę i objawy grypy. Nie tylko pomaga zwalczyć gorączkę, ale również zapobiega katarowi, kaszlowi i bólowi gardła. Nie musisz pić jej samej. Wystarczy. że do herbaty wlejesz 2-3 łyżeczki malinówki. Już taka ilość rozgrzeje, a także pobudzi gruczoły potowe, co pomoże pozbyć się z organizmu bakterii i wirusów. Dzięki zawartości kwasów organicznych (jabłkowy, cytrynowy, salicylowy) wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Malinówka to niezawodny sposób na wzmocnienie odporności.

Malinówka ma tez szereg nieco mniej znanych właściwości. Do najważniejszych z nich należą:

  • obniżenie ciśnienia krwi i wzmocnienie serca,
  • hamowanie procesów miażdżycowych,
  • duża zawartość żelaza sprawia, że ma właściwości krwiotwórcze, a tym samym przyczynia się do leczenia anemii,
  • ma właściwości przeciwnowotworowe,
  • łagodzi dolegliwości menstruacyjne i związane z menopauzą. Powoduje rozkurcz mięśni gładkich, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha.

Nic tak nie rozgrzewa jak nalewka z malin na spirytusie!

W mroźne dni po powrocie z pracy chętnie sięgamy po rozgrzewające napoje i jedzenie. Od czasu do czasu warto skusić się na kieliszek malinówki, która ma właśnie takie działanie. Jeśli dodać do tego właściwości uspokajające nalewki z malin, okaże się  że to świetny sposób na miły zimowy wieczór. Skusicie się?

Co zrobić z malinami z nalewki?

Maliny z nalewki można stosować jako dodatek np. do budyniu waniliowego, czy do sernika.

Owoce malin z nalewki można zalać niskoprocentowym alkoholem - na przykład białym winem. Po około 2 tygodniach powstanie z nich smaczne wino o owocowym aromacie.

Maliny z nalewki można zawekować i podawać jako dodatek do grzańca

Owoce z nalewki można wysuszyć i podjadać jako zdrową przekąskę. Tylko pamiętajmy, że to przekąska tylko dla dorosłych!

Maliny z nalewki można przetrzeć przez sitko. Powstałą papkę można wzbogacić miodem i stosować jako sos do naleśników lub innych deserów. Można taka papkę podzielić na porcje i zamrozić.

Dlaczego nalewka z malin jest gorzka?

Goryczka pochodzi z nasion. Wynika ze zbyt długiego macerowania owoców.Maceracja owoców malin w alkoholu powinna wynosić ok. 10 do 14 dni i po tym czasie należy zlać.
Inna przyczyna goryczy to choroby grzybowe malin głównie "szarej pleśni". Owoce mogą wyglądać ok, ale posmaczek zostaje. Do nalewek bezwzględnie owoce 1-go gatunku.
Kolejna przyczyna to odmiana malin - nie wszystkie się nadają do nalewek. Najlepsze na nalewki są maliny jesienne, są bardziej aromatyczne.

-----------------

Zobacz też:  3 sprawdzone przepisy na nalewkę z aronii (aroniówkę) >>>