Spis treści:

  1. Właściwości zdrowotne przetacznika
  2. Nalewka z przetacznika

Właściwości zdrowotne przetacznika

Przetacznik leśny jest stosowany w fitoterapii jako składnik, który pomaga w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu oraz skutecznie oczyszcza krew z toksyn. Możesz z niego wykonać nalewki, krople, napary oraz herbatki, które mają szerokie zastosowanie. nalewka na alkoholu - wódce czy spirytusie - ma zwiększone działanie, gdyż składnik ten wzmacnia właściwości ziół, roślin czy owoców podczas procesu powolnej fermentacji.

Kolejną zaletą jest wspomaganie prawidłowego metabolizmu układu trawiennego. Jeżeli cierpisz na nieregularne wypróżnienia lub gazy jelitowe, to będzie wspomagające remedium na zaparcia. Jak wspomnieliśmy wcześniej, oczyszcza krew z toksyn, a co za tym idzie, oczyszcza także wątrobę. Ułatwia pracę wątroby usuwając nadmiar cholesterolu LDL (tak zwanego złego). Oprócz właściwości przyspieszających trawienie i redukcję złogów w jelitach, pomaga także w poprawie stanu górnych dróg oddechowych. Masz problem z zatokami, które są wiecznie zatkane? To remedium dla ciebie!

Jeżeli nadal borykasz się ze skórą trądzikową, co jest związane z wyrzucaniem toksyn, warto wprowadzić ją do diety. Skóra łojotokowa będzie powoli normowała się bez tendencji do tworzenia się stanów zapalnych. Uspokoi też pracę układu nerwowego i zmniejszy symptomy przewlekłego zmęczenia organizmu. Działa pozytywnie na zdolność zapamiętywania i znacznie poprawia pamięć.

Nalewka z przetacznika - prosty przepis

Gdy zebraliście już ziele przetacznika, dokładnie je przemyjcie, osuszcie i wykonajcie nalewkę:

Składniki:

  • 4 garście ziela przetacznika,
  • litr wódki,
  • litr żytniówki.

Przygotowanie:

  1. Wymyte i dokładnie osuszone zioła odstawiamy na ręcznik papierowy.
  2. Istotne jest, aby zioła zbierać w miejscach, gdzie mamy pewność, że nie były narażone na bezpośrednią ekspozycję na spaliny, blisko drogi czy autostrady.
  3. Dobrym pomysłem jest zbieranie ziela na ugorach, ale nie w pobliżu pól uprawnych ze względu na silne opryski chemiczne stosowane w niektórych gospodarstwach.
  4. Jeżeli macie pewność, że są prowadzone w sposób ekologicznych, wtedy nie ma obaw. Zioła przekładamy do słoika i zalewamy żytniówką i wódką.
  5. Mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki i zamykamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  6. Może być lekko nasłonecznione lub w niedalekiej odległości od piekarnika.
  7. Po tym czasie należy ją zlać do karafki i odcedzić na sitku. Spożywana w niewielkich porcjach wspomaga leczenie reumatyzmu.